Potrivit unei declarații a președinției iraniene, Rouhani a avut o convorbire telefonică cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö, în cursul căreia a evaluat cele mai recente evoluții.

Rouhani a cerut țărilor Uniunii Europene și Finlandei să condamne sancțiunile la adresa Iranului, arătând că „În condițiile pandemiei generate de COVID-19, SUA au împiedicat trimiterea de medicamente și materiale esențiale, luând ostatică sănătatea a 83 de milioane de iranieni”.

Americanii nu au arătat bune intenții

Rouhani a subliniat că punerea în practică a acordului nuclear a reprezentat un câștig pentru politică și că în urma deciziei unilaterale a SUA de denunțare, acordul se confruntă cu numeroase probleme:

„Ce păcat că americanii nu au demonstrat bune intenții în nicio etapă. Inclusiv în condițiile COVID-19, au continuat să facă presiuni economice și să aplice sancțiuni împotriva Iranului. Americanii trebuie să înțeleagă că acest drum nu le va aduce beneficii. Eșecul acordului nuclear este în detrimentul tuturor”.

Rouhani a adăugat că Iranul continuă să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică și își desfășoară activitățile nucleare sub supravegherea inspectorilor Agenției. Președintele iranian a mai spus că țara sa va continua să respecte acordul în cazul în care țările Uniunii Europene își vor menține angajamentele asumate în cele 11 articole ale acordului nuclear, notează publicația turcă Milliyet.

Se cer măsuri din partea Uniunii Europene

Precizând că INSTEX și canalele financiare înființate de Elveția nu sunt eficiente, Rouhani a cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru a se asigura că aceste canale devin mai active.

La rândul său, președintele finlandez Niinistö a spus că țara sa va continua să depună eforturi pentru menținerea acordului nuclear și că acest acord trebuie aplicat de toate părțile.

În plus, Niinistö a arătat că susține acordarea unui credit Iranului de către Fondul Monetar Internațional și că este de acord cu participarea la mecanismul INSTEX.