Statul spaniol a preluat controlul Bankia pentru a o salva de la faliment, în încercarea de a risipi îngrijorările privind abilitatea guvernului de a curăţa sectorul financiar, după ce băncile au fost lovite de prăbuşirea pieţei imobiliare.

Cunoscut şi sub numele de Doctor Doom pentru că a prevestit criza din 2008, Roubini spune că, în lipsa unei creşteri economice, însuşi statul spaniol va avea nevoie de un ajutor financiar pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. "Nimeni nu poate să pretindă că știe dacă Spania este insolventă, fără a măsura dimensiunea găurii negre reprezentate de sectorul său bancar. Pe măsură ce economia spaniolă se contractă puternic, iar rata șomajului crește rapid, intervenţia guvernului pentru salvarea băncilor era inevitabilă. Dar nu este rezolvată decât o parte a problemei, pentru că fără creștere economică, Spania însăși va avea nevoie să fie salvată", se arată în editorialul scris de Nouriel Roubini și Megan Greene, președintele pe Europa al Roubini Global Economics.

Cei doi economişti sunt de părere că sectorul bancar spaniol va avea nevoie de o recapitalizare de circa 100-250 de miliarde de euro pentru a menține o cotă de 9% de capital de rangul I, rata minimă stipulată de Autoritatea Bancară Europeană. În plus, există îngrijorări şi cu privire la capacitatea băncilor spaniole de a susține situația financiară a statului, în special în condițiile retrogradării ratingului și retragerii de depozite.

Ideal ar fi ca ajutorul pentru Spania să vină imediat, sub formă de injecţii directe de capital din partea fondurilor de salvare ale UE, dar cum Germania şi chiar autoritățile spaniole se opun acestei posibilităţi, Roubini crede că salvarea sectorului bancar spaniol se va face pe banii contribuabililor spanioli, ceea ce va îngenunchea situația financiară a Spaniei.

Spania are o singură şansă
Roubini şi Greene găsesc asemănări între situația Spaniei şi cea a Irlandei în 2009 și 2010. "Oricine a urmărit îndeaproape evoluţiile din zona euro va avea impresia unui déjà vu uitându-se la situaţia actuală dificilă a Spaniei. Incertitudinea investitorilor în sectorul bancar aminteşte de Irlanda anilor 2009-2010. În plus, ciclul spaniol austeritate-recesiune este similar cu procesul care a alimentat contracţia economică din Grecia şi Portugalia.

Şi totuşi, în ciuda semnalelor clare de eşec în ţările cărora li s-au acordat împrumuturi de salvare, Uniunea Europeană pare dispusă să aplice acelaşi plan şi Spaniei. Dar diferenţa esenţială dintre Spania şi ţările salvate este dimensiunea. Dacă lucrurile merg prost în Grecia, în Portugalia sau în Irlanda, poate fi acordat şi un al doilea împrumut de salvare, dar în cazul unei ţări atât de mari precum Spania, oficialii europeni au doar o singură șansă", avertizează Roubini și Greene.

Desigur, un împrumut de salvare i-ar mai da Spaniei ceva timp, dar acest timp va fi de ajutor doar dacă el va fi folosit pentru a genera creştere economică, este concluzia celor doi economişti.