Mai exact, Roubini se teme de riscul unei confruntări între Israel şi Iran sau Statele Unite şi Iran, din cauza posibilităţii construirii de arme nucleare de către Teheran, ce s-ar putea accentua în a doua jumătate a acestui an. O intervenţie din partea Statelor Unite este mai probabilă după alegerile din noiembrie, dar dacă situaţia se înrăutăţeşte, preşedintele SUA, oricare ar fi acesta, va fi nevoit să răspundă corespunzător în faţa unei ameninţări iraniene.

În plus, Roubini se aşteaptă ca preţul petrolului să-şi continue creşterea şi, chiar dacă economistul crede că va exista o reorientare la nivel mondial către gazele naturale, schimbarea nu va avea loc suficient de rapid pentru a calma teama generată de situaţia din Iran, scrie CNN Money.

"Oamenii sunt prea optimişti în ceea ce priveşte rapiditatea unei revoluţii în sectorul gazelor naturale", spune Roubini: infrasctructura nu poate fi construită sau reconstruită pentru a permite alimentarea maşinilor, camioanelor şi trenurilor cu gaze naturale, în următoarele 12-24 de luni. O perioadă de timp mai rezonabilă este de 20-30 de ani, estimează economistul.
Roubini şi-a exprimat convingerea că, în cele din urmă, lumea va deveni tot mai puţin dependentă de petrolul din Orientul Mijlociu. Asta, însă, este o chestiune de timp şi, "cum obişnuia să spună, Keynes (economist), pe termen lung suntem morţi cu toţii. Numai că noi s-ar putea să fim morţi în scurt timp", a avertizat Roubini.

Instabilitatea politică din Orientul Mijlociu este un alt factor de presiune asupra preţului petrolului. "Întregul Orient Mijlociu este un dezastru, şi nu mă refer numai la Iran şi Israel. Primăvara arabă va deveni iarna arabă", spune Roubini. În consecinţă, Irak poate fi considerat cel mai sigur loc din Orientul Mijlociu,  dar chiar şi acolo, tensiunile dintre diferitele grupuri etnice capătă amploare.

Deşi Orientul Mijlociu reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru Roubini, el a făcut referire şi la o altă ameninţare la adresa sistemelor financiare globale, amintind cum ar putea dezmembrarea zonei euro să provoace cataclisme la nivel mondial. Dr Doom susţine că toată austeritatea impusă în ţările zonei euro nu va reuşi să aducă schimbarea mult aşteptată dacă nu poate fi restabilită creşterea economică.

"Dacă moneda euro nu poate fi depreciată şi dacă nu poate fi restabilită creşterea, singura soluţie este renunţarea la moneda unică şi reîntoarcerea la moneda naţională. Dar dacă prea multe ţări vor face acest lucru, daunele colaterale privind pierderile creditorilor vor fi masive. Aşadar, o dezmenbrare a zonei euro va fi un dezastru", a mai declarat Roubini.

Mai mult, băncile europene încă au o expunere semnificativă în Europa Centrală, Asia şi America Latină, motiv pentru care, "dacă zona euro se desparte, contaminarea financiară va fi una de amploare".