"În timp ce economia a arătat semne de stabilizare în cel de-al doilea trimestru al anului, piaţa românească de telecomunicaţii a rămas foarte competitivă, punând presiune pe toţi operatorii. Veniturile Romtelecom au fost cu 7% mai mici decât în trimestrul similar al anului trecut, dar sunt vizibile şi semne de stabilizare, numărul liniilor de voce scăzând cu aproximativ 1% în comparaţie cu primul trimestru din 2011", a declarat Anastasios Tzoulas, director executiv Financiar Romtelecom, după anunţarea rezultatelor financiare de către grupul OTE.
Acesta a precizat că serviciile de Internet de banda largă şi cele de televiziune au fost vedetele evoluţiei companiei, ambele înregistrând o creştere solida. ‘În comparaţie cu sfârşitul trimestrului al doilea din 2010, numărul total de clienţi de internet de bandă largă a crescut cu 23%, în timp ce numărul abonaţilor TV a crescut cu aproximativ 31% în urma noilor achiziţii. În total, numărul de unităţi generatoare de venit a ajuns la aproximativ 4,9 milioane la sfârşitul primei jumătaţi din 2011, cu 8,3% mai mult decât în aceeaşi perioada a anului trecut.
Subsidiara NextGen a înregistrat de la an la an o creştere semnificativă a unităţilor generatoare de venit, obţinută atât prin creştere organică, cât şi prin achiziţii de succes’, a spus director executiv al Romtelecom.
De asemenea, controlul costurilor a aramas o prioritate în aceasta perioada, aceste reflectându-se printr-o scădere de 11% a cheltuielilor operationale (incluzând deprecieri şi costurile influenţelor speciale) în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.
În opinia conducerii Romtelecom, acest lucru reflectă, în primul rând, creşterea productivităţii, generată de efortul combinat al scăderii semnificative a numărului de angajati (aproximativ 1.500 mai puţini faţă de jumătatea lui 2010) în paralel cu creşterea numărului de unităţi generatoare de venit (+8,3%). Este de aşteptat ca programul de transformare implementat în prima jumătate a anului să continue să producă efecte pozitive asupra rezultatelor financiare din următoarele trimestre.
"La acest moment, Romtelecom şi NextGen au aproximativ 7.500 de angajaţi. În cazul angajaţilor care au părăsit compania, accentul s-a pus pe o buna comunicare cu partenerii sociali şi pe felul în care aceşti angajaţi au fost trataţi, atât în ceea ce priveşte plăţile compensatorii oferite, cât şi ajutorul acordat pentru obţinerea unui nou loc de muncă printr-un program de plasare a forţei de muncă. În 2010, dintre angajaţii care au ales să intre în programul de plasare a forţei de muncă, 90% au deja un loc de muncă, iar pentru 2011, procentul este de 38% după numai trei luni", a afirmat Anca Georgescu, Director Executiv Resurse Umane.

Potrivit rezultatelor financiare anunţate, joi, de grupul grec Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), Romtelecom, divizie a grupului OTE, a înregistrat în primele şase ale acestui an o pierdere operaţională de 28,7 milioane de euro, faţă de pierdere operaţională de 38,2 milioane de euro, în perioada similară a anului trecut.