Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, va rechema aproximativ 40% din personalul trimis in somaj tehnic, datorita repornirii in data de 2 februarie a instalatiei de polietilena de joasa densitate (LDPE) inchisa in luna decembrie 2008.

Totusi, grupul Rompetrol a anuntat ca va reevalua in perioada urmatoare, în acord cu evolutia pietelor de profil, situatia economico-financiara a Rompetrol Petrochemicals si va sustine adoptarea unor masuri precum reechilibrarea productiei in acord cu scaderea cererii de polimeri, dezvoltarea de noi rute de distributie, consolidarea relatiilor cu partenerii traditionali si implementarea programului de monitorizare/reducere a costurilor.

Pentru reluarea functionarii instalatiei de LDPE, angajatii vor fi rechemati la munca in cursul acestei saptamani. Potrivit companiei, salariatii au beneficiat in perioada decembrie-ianuarie de o indemnizatie egală cu 85% din salariul de baza.

Rompetrol Petrochemicals a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie 2008 o majorare cu aproximativ 40% a vanzarilor de produse finite (182.000 tone) si cu 61% a cifrei de afaceri (peste 300 milioane de dolari), profitul operaţional (EBITDA) fiind insa direct influentat de conditiile de piata nefavorabile si de costurile ridicate ale materiei prime (propilena, etilena).

Instalatiile de polietilene de joasa si inalta densitate au o capacitate nominala de 60.000 de tone si au intrat in conservare in anul 1996, ca urmare a lipsei de materie prima (etilena). Pentru modernizarea si repornirea acestora, dar si pentru construirea unui terminal marin de gaze lichefiate, compania a alocat peste 30 milioane de dolari in 2006 si peste 14,5 milioane USD in anul 2007.

In prezent, Rompetrol Petrochemicals are un numar de 531 de angajati.