Romgaz va primi din partea Agenţiei pentru Comert si Dezvoltare a SUA (USTDA) un imprumut nerambursabil in valoare de 1,06 milioane dolari, pentru efectuarea studiului de fezabilitate al terminalului de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) in portul Constanta. Imprumutul va fi acordat in baza unui contract ce urmeaza sa fie semnat in perioada 14-16 septembrie, atunci cand directorul USTDA, Larry W. Walther va efectua o vizita in Romania si Lituania.

„Grantul USTDA, are o valoare totala de aproape doua milioane de dolari si va finanta programe separate in fiecare tara. Prin acordarea sumei de 1,061 mil. $ companiei Romgaz, USTDA va finanta studiul de fezabilitate al viitorului terminalul GPL din portul Constanta, pentru a-i determina suprafata adecvata si a face recomandarile necesare cu privire la implementarea si finantarea proiectului”, se arata intr-un document al Agenţiei Americane pentru Comert si Dezvoltare.

De asemenea, Ministerul Economiei din Lituania va primi un imprumut nerambursabil de 826.501 dolari, pentru efectuarea studiilor de fezabilitate in cele trei locatii unde este posibila amenajarea unui terminat GPL.

Romgaz SA este cel mai important producator si furnizor de gaze naturale din Romania, avand o cota de furnizare pe piata interna de gaze de 41.2%.
Actionarul majoritar al societatii care are ca principal obiect de activitate extractia si înmagazinarea gazelor naturale este Statul Roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor.

In anul 2007 productia Romgaz a fost de peste cinci miliarde mc de gaz metan, iar bugetul de investitii pe anul 2008 este de un miliard de lei.

Sursa: USTDA