‘Scăderea temperaturii aerului în unele zone din România a determinat creşterea accentuată a consumului de gaze naturale. Romgaz asigură producţia maximă de gaze naturale din câmpurile de gaze exploatate, gaze comercializate în principal către E.ON România şi Gdf Suez România, livrând clienţilor săi la nivelul contractelor încheiate cu aceştea’, a precizat purtătorul de cuvânt al SNGN Romgaz, directorul general adjunct SNGN Romgaz, Lucian Stancu, în documentul menţionat.

Acesta a precizat că Romgaz a demarat importurile de gaze naturale, de sâmbătă, 28 ianuarie 2012, deşi nu are competenţe în echilibrarea pieţei de gaze naturale din România.

Sucursala de Înmagazinare Gaze Naturale din cadrul Romgaz, operatorul depozitelor de înmagazinare, a pus la dispoziţia proprietarilor de gaze din depozite capacitatea maximă de extragere a gazelor naturale.

Conform datelor Romgaz, la finele ciclului de înmagazinare (octombrie 2011) stocurile de gaze din depozitele de Romgaz au fost realizate la nivelul capacităţii maxime a acestora.

ANM a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod Galben de temperaturi extrem de scăzute, valabilă până pe data de 3 februarie, în 37 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti. Potrivit sursei citate, în intervalul 28 ianuarie – 3 februarie a.c., va fi Cod Galben de ger în Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania şi Maramureş, minimele încadrându-se, pe arii extinse, între -25 şi -15 grade Celsius.

Conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumul de gaze naturale în România a totalizat 133,228 milioane MWh, în primele 11 luni din 2011, fiind mai mare cu circa 4,44% faţă de cel din perioada similară a anului precedent, care s-a cifrat la 127,557 milioane MWh.

Producţia internă de gaze naturale ce intră în consum a reprezentat, în noiembrie 2011, 82,03% din totalul surselor, primii doi producători (Romgaz şi Petrom) acoperind 98,32% din această sursă.

Importul ce a intrat în consum a reprezentat diferenţa, respectiv 17,97%. Primii trei importatori – furnizori interni – au realizat împreună 59,46%.

Preţul gazelor naturale din import a fost, în noiembrie, de 483 dolari/1.000 mc (146,31 lei/MWh), în creştere, în dolari, faţă de preţul din luna anterioară, care a fost de 479 dolari/1.000 mc (141,61 lei/MWh).

SURSA: Agerpres