Este vorba despre omul de afaceri australiano-român Frank Timiș, șeful African Petroleum, prima companie care obține dreptul de exploatare în largul coastelor liberiene. Comercializarea va putea începe la orizontul anului 2016.

Compania lui Frank Timiș va fi urmată de americanii de la Anadarko în luna septembrie și de cei de la Chevron în decembrie.

African Petroleum mai are drepturi asupra altor două zone din largul Liberiei, respectiv LB-08 și LB-09, achiziționate în 2005, care au o suprafață de 7.200 de km pătrați.

Partea interesantă abia acum urmează. Volta Basin din Ghana ar putea fi concesionat tot companiei African Petroleum. Ghana National Petroleum Company poartă încă discuții pentru această zonă care are o suprafață de peste 100.000 km pătrați.
Timiş se află în Topul celor mai bogați 300 de români realizat de Capital, a intrat de curând în topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie, a fost inclus în topul celor mai bogați australieni și este și în topul celor mai bogați oameni de pe planetă.
Businessman-ul de origine română a avut o serie de probleme cu supraveghetorii pieţelor de capital din Australia, Marea Britanie şi Canada, de-a lungul carierei sale. Averea sa a cunoscut o creştere spectaculoasă anul trecut, datorită unor mişcări de pe pieţele de capital şi creşterii valorii activelor de pe bursele de mărfuri.
Toate aceste mişcări au generat o cresterea valorii averii lui Timiş la circa 670 de milioane de lire sterline, adică o avere similară celei a ducelui de Devonshire, care deţine locul 110 în topul celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie.
AFRICAN Petroleum, unde Frank Timiş este președinte, intenționează să devină cea mai mare companie petrolieră din Vestul Africii.