Românii vor avea de-a face cu scumpiri în lanț de Sărbători! Situația devine mai rea de la 1 ianuarie

Dragoş Frumoşu este de părere că unul din sectoarele afectate, cel de panificație, va fi lovit cel mai greu din cauza creșterii preţurilor la energie. În acest context, spune el, de Sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac mai scump cu 30% decât anul trecut.

„Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta de anul trecut, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creştererile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a declarat Dragoş Frumoşu la Profit TV.

Sindicalistul este de părere că prețurile vor crește și mai mult

De asemenea, preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară a reamintit de faptul că preţurile au crescut cu 15% până în momentul de față și pot crește din nou, cu același procentaj.

„Vă spun cu toată responsabilitatea. probabil de sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, a mai spus Dragoş Frumosu, precizând că s-au înregistrat deja creşteri de preţuri la ulei cu 20%, la lactate, între 5 şi 7%.

Acesta a menţionat că de la 1 ianuarie, preţul la carnea de pasăre va creşte cu 10 sau 15% în primă fază, în condiţiile în care România importă cam 80% din necesarul de pe piaţă, atât carne şi pentru preparate. Totodată, de la 1 februarie 2022 am putea înregistra o creştere de 15% până la 20% la carnea de porc, susține președintele SINDALIMENTA.

Ar putea fi modificate și alte prețuri

Tarifele medicilor stomatologi din România ar putea suferi modificări în urma implementării unui nou ordin emis de Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre ordinul nr. 1761/2021, care vizează curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea din cabinele medicale.

Ordinul nr. 1761/2021 a fost publicat în Monitorul Oficial de la începutul toamnei acestui an, mai exact în luna septembrie. Noul ordin impus de Ministerul Sănătății a determinat reacții neașteptate din partea medicilor stomatologi din ţară.

Stomatologii consideră că anumite prevederi din noul ordin sunt exagerate. Anumite persoane au explicat că dacă ar respecta toate regulile noului ordin, atunci ar însemna să angajeze oameni noi, dar şi să reducă numărul pacienților dintr-o zi. Toate acestea ar însemna, automat, creşterea semnificativă a tarifelor serviciilor.