programului de Executive MBA. Parteneriatul cu Kennesaw State University din Statele Unite se bazeaza pe un schimb continuu de profesori si studenti, dar si de beneficii. Cursurile EMBA sunt sustinute de echipe mixte romano-americane. Profesorii au elaborat un program de studiu de nivel international, menit sa raspunda problemelor specifice economiei din Romania. Saptamana internationala de schimb, organizata cu sprijinul universitatii Kennesaw, reprezinta o experienta valoroasa pentru studentii nostri, prin expunerea directa la practicile de afaceri globale. Cursantii romani si cei americani au constituit grupe mixte de studiu, care elaboreaza proiecte de interes comun pentru oamenii de afaceri din cele doua tari. Parcurgerea celui de-al doilea an universitar presupune atat intalniri virtuale prin video conferinte sau alte tehnologii moderne de comunicare, cat si intalniri in cadrul saptamanilor rezidentiale ale oamenilor de afaceri americani in Romania si ale cursantilor romani in SUA. Sustinerea proiectelor va avea loc in fiecare an in fata profesorilor americani si a comunitatii oamenilor de afaceri din Atlanta. Intre studentii romani si cei americani au inceput sa se contureze deja relatii de afaceri pe termen lung. Perspectiva de a aplica in Statele Unite cunostintele si experienta dobandita in Romania este acum o provocare pentru toti cei implicati. Kennesaw State University deruleaza programe de MBA destinate domeniului de afaceri american inca din 1985 si ocupa, incepand cu anul 2000, locul al doilea ca marime intre programele EMBA din SUA.
Capital: De ce ati inceput acest parteneriat cu ASEBUSS?
Rodney Alsup: In primul rand pentru ca studentii nostri au nevoie de o expunere internationala care sa le ofere posibilitatea de a cunoaste alti oameni de decizie si alte tipuri de culturi. 90% din studentii care au venit acum in Romania nu iesisera din SUA. Unii nici macar in alt stat din America. Prin introducerea acestei componente internationale am vrut sa ne diferentiem local, dar si international. De altfel, pentru a fi acreditate, programele de EMBA trebuie sa aiba o astfel de componenta internationala.
Capital: De ce ati ales tocmai Romania?
Rodney Alsup: Institutia din Romania furnizeaza un program MBA pentru manageri similar ca structura academica si durata cu de cel promovat de universitatea noastra. In plus, inca din 1991 a existat o colaborare cu profesori care au predat in Romania si SUA.
Capital: Care este modul de lucru dintre studentii romani si americani?
Rodney Alsup: Am impartit studentii din anul al doilea de studii, romani si americani, in 19 grupe mixte, fiecare avand cate doi profesori coordonatori (unul roman si unul american). Aceste grupe lucreaza virtual la cate un proiect de afaceri, din septembrie pana la inceputul lunii ianuarie, cand are loc vizita studentilor nostri in Romania. Pana la aceasta data au loc video conferinte, dar comunicarea se face in mod constant prin intermediul tehnologiilor moderne de lucru pe care le au la dispozitie. Timp de o saptamana, ei sunt introdusi in mediul cultural specific organizatiilor romanesti. Lucreaza doua zile la proiectul de afaceri, au loc apoi vizite in companii si prezentari ale studentilor romani. Este un soc destul de mare pentru toti. Oricat de performant se desfasoara procesul didactic, de predare, nimic nu poate reproduce perfect realitatea.
Capital: Cand are loc plecarea studentilor romani in America?
Rodney Alsup: Chiar acum plecam cu toti studentii in Atlanta. Este o premiera pe piata romaneasca. Acolo se vor prezenta lucrarile finale si se vor face vizite la companii de prestigiu din economia americana.
Capital: Ce parere v-ati facut despre studentii nostri?
Rodney Alsup: Sunt remarcabili. In special in domeniul financiar. Sunt impresionat de nivelul lor de pregatire si de experienta pe care o au, desi media de varsta este sub nivelul studentilor americani. Studentii romani sunt foarte inclinati spre partea de cifre, unde fac presiune asupra colegilor lor din America.
Capital: Ce defecte ati remarcat la studentii nostri?
Rodney Alsup: Lucrul in echipa este insa mai dificil. Studentii americani sunt orientati pe indeplinirea sarcinilor in termenele prevazute, in timp ce colegii lor din Romania au dificultati in asumarea responsabilitatii individuale. Sunt multe diferente culturale. Programul nostru se deruleaza vineri, sambata si duminica. Aici este doar vineri si sambata, cand deja orele se suporta cu greu. Americanii se bucura, spre exemplu, de fiecare data cand prind cate o vacanta pentru a lucra. In Romania este exact invers: daca este vacanta, inseamna ca nu trebuie sa se faca nimic. Pentru studentii nostri este o oportunitate sa vada chiar de la sursa cum este climatul de afaceri intr-o economie in tranzitie si, mai ales, sa lucreze cu studentii din Romania, care sunt extrem de motivati sa invete metodele de afaceri din Statele Unite.
Capital: Ce puteti comenta despre profesorii romani, sub aspectul lipsurilor?
Rodney Alsup: Planul de invatamant din Romania nu are o istorie lunga a experientei de afaceri. De aceea suntem obligati sa facem apel la studii de caz din SUA, care sunt greu de adaptat si irelevante pentru experienta de afaceri din Romania. Sunt diferente si in modul de predare. In SUA se merge pe ideea predarii in echipa – 2 sau chiar 4 profesori. Aici se lucreaza individual. Apoi, profesorii sunt inclinati sa foloseasca hartia in defavoarea calculatorului sau a altor accesorii tehnice.
Capital: Ce au in plus fata de profesorii americani?
Rodney Alsup: Profesorii romani au fost pregatiti la universitati renumite ca Standford, Harvard, MIT, in timp ce americanii au doctorate la universitatile proprii.
Capital: Aveti intentia sa recrutati dintre cei mai buni studenti pentru a lucra in companiile din SUA?
Rodney Alsup: Nu acesta este scopul acestui program. Apoi, ar putea interveni conflicte de interese pentru ca majoritatea costurilor de studii sunt suportate de companii. In schimb, pot spune ca se contureaza contracte de colaborare sau de afaceri intre studenti. Unul dintre studentii americani, care lucreaza in domeniul consultantei pentru mediu, este in negociere cu un roman pentru a veni sa lucreze in SUA.     n

carte de vizita
Rodney Alsup este directorul american al programului EMBA oferit de ASEBUSS si prodecan pentru Programe de Afaceri la Kennesaw State University – Atlanta, Georgia.
Specializare:
· sisteme informatice de contabilitate
· Doctorat in 1984 la University of Kentucky
· Membru al American Institute of Certified Public Accountants, Georgia Society of CPAs Kentucky Society of CPAs, Institute of Management Accountants Institute of Internal Auditors si American Accounting Association.
· Rodney Alsup a fost, de asemenea, consultant in numeroase companii.