Dan Andronic a analizat împreună cu Victor Ciutacu situația actuală generată de Covid-19 dar și declarațiile date de autorități pe marginea relaxării restricțiilor impuse până acum. Totul a pornit de la întrebare ridicată de jurnalistul RTV referitoarea la situația în care „patru oameni să se ridicie de la o masă şi să dea patru declaraţii care se bat cap în cap”.

Dan Andronic a susținut că nu este normal ca acest lucru să se întâmple și că fiecare ne comunică cam ceea ce a înţeles. „Aici, până la urmă trebuie să existe, nu ştiu, chiar Ordonanţa Ciutacu, pentru că aţi pus nişte probleme foarte clare. Adică, să mă lămurească exact cu anumite lucruri: un set de reguli în care să fie prevăzute toate situaţiile posibile, în măsura în care ele pot fi acoperite… cat mai mult cu atât mai bine, şi să se dicute doar pe tema lui (a setului de reguli). Pentru că, dacă unul vorbeşte de pescuit, altul de vânătoare şi terminăm cu ştrandul ….sunt siutaţii particulare care nu pot fi discutate la modul, mama-i la Sinaia, ce fac mă duc să fac alpinism la Câmpina?””, a spus Andronic.

Victor Ciutacu a continuat dialogul, susținând că soția sa este născută la Segarcea, și în consecință ce sooluție ar avea: să facă alpinism în vie? „Pentru că aşa mi-a zis ministrul de Interne,  care-i şeful ordonanţelor militare”, a explicat jurnalistul.

În replică, Andronic a apreciat că este vorba de exprimări nefericite, de declaraţii extrem de relaxate pentru o situaţie care rămâne încordată.

Totul este de un absurd feroce a spus Ciutacu. Adică rezolvasem tot în ţara asta, repornise economia, începusem să încasăm din nou taxe şi impozite si rămăseseră cucoanele neepilate şi neduse la muzeu?

„Apropo de comparaţia biserici cu orice altceva. Într-o fizerie e mult mai puţin loc decât în biserici. Ceea ce deranjează şi produce confuzii este faptul că se discută despre nişte invenţii care nu sunt trecute într-un document… chiar şi la nivel de document ce urmează a fi aprobat şi atunci, fiecare spune cam cum s-a gândit el”, a explicat Andronic.

Unul spune ai voie, altul că nu ai voie

În opinia sa, dacă acum a existat o anumită disciplină, se comunica zilnic, se citeau ordonanţele militare de către ministul Afecerilor Interen, acum, toată lumea ştie despre ce e vorba, ştie şi ce se va întâmpla.

” Unul spune ai voie, altul spune ca nu ai voie. Totul pentru că nu avem un document. Oamenii de cele mai multe ori îşi iau informaţia de la televizor, conform sondajelor. Deci, mesajele acestea confuze nu fac altceva decât să producă efecte în viitor. În sensul în care ar exista documentul cu ordonanţa, oamenii vor ţine minte ce a spus ministrul Sănătăţii sau ministrul de Interne sau preşedintele Iohannis şi vor acţiona în consecinţă. Pentru că el este autoritatea.

Dar în lipsa documentului iar ne trezim cu un val de amenzi care fac mai mult decât TVA-ul, a concluzionat Dan Andronic în această seară la emisiunea lui Victor Ciutacu, România TV.