Doar 9% dintre români declară că se bazează pe măsurile luate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru diminuarea efectelor crizei economice, se arată într-un sondaj Eurobarometru.

Aproape o treime (32%) dintre români au încredere în Guvern pentru combaterea crizei economice, în timp ce 23% aşteaptă soluţii de la liderii UE, 10% consideră că măsurile cele mai eficiente vor veni din partea Statelor Unite, potrivit unui sondaj Eurobarometru preluat de Mediafax.

Deşi ţara noastră a convenit, în martie, asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional pentru 12,95 miliarde euro, numai 9% dintre români susţin că măsurile propuse de FMI sunt o soluţie de încredere pentru ieşirea din criză.

În plus, 11% dintre români consideră că grupul celor mai bogate opt state ale lumii (G8) poate oferi cele mai bune răspunsuri împotriva efectelor crizei, se arată în concluziile sondajului, derulat în ianuarie-februarie 2009 la nivelul UE.

Totodată, 36% dintre români au încredere în măsurile anticriză adoptate individual la nivel local, în timp ce 39% consideră că cele mai adecvate soluţii trebuie să fie coordonate cu celelalte state membre UE.

La nivelul celor 27 de state membre, concluziile sondajului indică mai multă încredere (25%) în G8 decât în UE (17%) sau guvernele locale (14%).

Pesimişti în privinţa viitorului

În acelaşi timp, 79% dintre respondenţii români la sondaj susţin că criza economică le-a afectat situaţia personală, iar 75% sunt pesimişti în ceea ce priveşte consecinţele actualei crize în următorii cinci ani asupra propriului nivel de trai. Peste jumătate (58%) dintre cetăţenii UE resimt în plan personal consecinţele crizei fiananciare mondiale, potrivit concluziilor sondajului.

Circa 44% dintre români consideră că adoptarea monedei unice europene ar fi atenuat efectele crizei, 19% pronunţându-se în dezacord cu această opinie.

Peste o treime (35%) dintre români doresc accelerarea procesului de adoptare a monedei euro în România, în timp ce 11% doresc încetinirea procedurilor.

Două treimi dintre cei intervievaţi consideră eficiente măsurile discutate în prezent de forurile UE pentru combaterea crizei, respectiv întărirea rolului instituţiilor europene în reglementarea sistemului financiar internaţional, supravegherea de către Bruxelles a grupurilor financiare importante şi supervizarea ajutoarelor şi programelor de sprijin din bani publici acordate de statele membre instituţiilor de credit.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Europenii resimt efectele crizei.