Mii de români au plecat din Spania de la începutul pandemiei. Restricțiile și pierderea locurilor de muncă au fost principalele cauze pentru care mulți au ales să se întoarcă acasă, după ani de muncă în străinătate. Singurele domenii în care s-a lucrat fără restricții au fost construcțiile și agricultura, relatează TVR.

După cum arată datele oficiale, în acest moment mai sunt în jur de 670.000 de români înregistrați cu domiciliul în Spania. Cei mai mulți se află în Madrid, Valencia, Castellon și Zaragoza.

De la începutul pandemiei și până acum, aproape 5.000 de români au plecat din Spania. Cei mai afectați de pierderea locurilor de muncă au fost cei care lucrau în hoteluri, restaurante sau alte servicii turistice.

Pandemia a distrus milioane de locuri de muncă

Pe de altă parte, muncitorii sezonieri din agricultură și construcții sunt printre puținii care nu au avut de suferit. În rest, pandemia a distrus milioane de locuri de muncă. În acest moment numărul angajaților români din Spania nu depășește 322.000 de persoane.

Este și exemplul lui Jeni din Galați care a venit în Spania în urmă cu 17 ani. Din 2015 aceasta administrează un restaurant românesc. Până să înceapă pandemia avea evenimente în fiecare săptămână pentru românii din Benidorm și Alicante, însă acum are clienți doar în weekend.

Un alt exemplu, Andreea, care a venit din România în urmă cu doi ani special pentru a da o mână de ajutor la restaurant.

„Restaurantul nostru a fost foarte afectat de plecarea clienților. Foarte mulți români au rămas fără loc de muncă și au decis să plece înapoi în România”, povestește românca.

Știrea integrală, precum și materialul video îl puteți vedea AICI.