Majorările salariale și ”wage led growth” continuă să își facă resimțite efectele. Țara noastră a înregistrat în iunie unul dintre cele mai semnificative avansuri anuale din Uniunea Europeană -UE ale comerțului cu amănuntul, alături de Croația și Lituaania.

Astfel, cele trei țări au înregistrat cel mai semnificativ avans din UE al comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pentru Croația a fost consemnat un avans anual de 7,4%, iar pentru România și Lituania de 5,6%.

Comerţul cu amănuntul a crescut în ritm anual cu 2,6% în zona euro şi cu 2,8% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, cele de combustibili cu 1,2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,9%.

Singurul declin a fost notat în dreptul Slovaciei, de minus 0,4%.

În iunie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în UE 28. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 1,7%, cele de produse non-alimentare cu 1,3%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 1%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Croaţia (6,8%), Germania (3,5%) şi Polonia (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Portugalia (minus 0,9%), Irlanda (minus 0,8%) şi Slovenia (0,5%).

România a înregistrat în iunie o creştere de 1,3% a comerţului cu amănuntul, după un declin de 0,5% în mai.