Reduceri, sale, rebajas, angebote, oricum i-am spune, românii înțeleg limba universală a cumpărăturilor la prețuri pro­moționale. Sunt primele cuvinte pe care un „shopaholic“ le caută cu privirea în vitrinele magazinelor în această perioadă. Și pentru că oferta din mallurile noastre nu le ajunge, românii „își caută fericirea“ în alte capitale ale modei. Milano, Paris, Frankfurt, Istanbul sau Dubai sunt printre cele mai căutate, astfel că agențiile au introdus în oferta lor și o mică escapadă în magazinele din străinătate.

Turismul de shopping țintește anu­miți clienți, în special pe cei cu un buget disponibil de aproximativ 1.500-2.000 de euro pentru o deplasare de trei-patru zile în Europa, respectiv 2.000-3.000 de euro pentru Dubai sau New York, sume care includ atât sejurul în sine, cât și banii destinați cumpărăturilor. Cifrele agențiilor arată că, în perioada ianuarie-februarie, câteva zeci de mii de români apelează la minivacanțe de shopping, fie contractând un turoperator, fie pe cont propriu.

Potrivit calculelor Capital, pe baza datelor furnizate de agenţii, românii cheltuie, pentru această perioadă, între 25 și 30 de milioane de euro pentru a-și satisface pofta de modă. Aproape o treime din acestă sumă va avea ca destinaţie Dubaiul, unde în această perioadă se desfășoară festivalul de shopping. Deși este un eveniment ce are loc din 1996, românii l-au descoperit cu adevărat în urmă cu doi-trei ani, propulsat fiind de charterele organizate de agenții. Centrele comerciale preferate de români sunt Dubai Mall sau Mall of Emirates. Pare neverosimil în condițiile în care brandurile de lux predomină cele mai multe dintre aceste locații, iar reducerile aplicate – deși sar de 50% – nu fac din produse chilipiruri. În ceea ce privește brandurile existente și în țară, prețurile sunt asemănătoare celor de la București. Și totuși, 3.500 până la 5.000 de conaționali aleg Dubaiul pentru sezonul reducerilor.

Cel mai ieftin, cel mai scump

Privind oferta turoperatorilor, de altfel bogată pentru un astfel de produs, Istanbulul este cea mai accesibilă destinație de shopping, în contextul proximității de România. Acest lucru a fost luat în calcul de agențiile de turism care au pregătit oferte pentru această destinație atât cu autocarul, cât și cu avionul. De exemplu, un turist care optează pentru o deplasare cu autocarul plătește 99 de euro pentru  trei nopți de cazare cu mic dejun inclus (oferta Christian Tour).

Prețul este valabil exact pentru perioada reducerilor de iarnă și este de trei ori mai mic decât cel al unui minisejur cu avionul, care costă 358 de euro (oferta Prestige). Mulți români preferă Istanbulul pentru bazaruri, vânzătorii de la colțul străzii, dar și pentru plăcerea de a negocia.

Totuși, oricât de atractive par ofertele din fostul Constantinopol, cumpărăturile adevărate se fac la Viena, Paris și Milano, acestea ocupând primele po­zi­ții în topul orașelor de shopping preferate de români, după cum afirmă reprezentanții din industrie. „Românii din nordul țării preferă Viena pentru că este mai aproape, mai ales că pleacă pe cont propriu, restul, în funcție de buget, orientându-se, în mare, către  Milano și Paris“, spune Ciprian Enea, consultant Best Tourism. „Această modă a shoppingului s-a dezvoltat foarte mult după ridicarea vizelor. Dacă în anii ’90 doar românii înstăriți mergeau la Paris și Londra pentru a-și face cumpărăturile, în ultimii cinci ani a devenit un trend și pentru cei cu venituri medii“, conchide acesta.

La mare căutare

DUBAI Tariful pentru un sejur de șapte nopți de cazare, la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, bilet de avion, transferuri și asistență turistică este de 529 de euro de persoană. Cazarea la un hotel de o clasă inferioară (trei stele) scade prețul sejurului la 479 de euro (ofertă Prestige Tours).
MILANO Pachetele de shopping la italieni pornesc de la 255 de euro de persoană pentru o perioadă de patru zile. Cazarea se face la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus. Prețul acoperă și biletul de avion (ofertă Cocktail Holidays).
MADRID Capitala Spaniei are multe oferte pentru cei veniți la shopping. Prețurile pentru sejururi de trei nopți pornesc de la 239 de euro și includ micul dejun și biletele de avion (ofertă Europa Travel)
NEW YORK Cinci zile în Big Apple costă 799 de euro, sumă în care sunt incluse prima masă a zilei și biletul de avion (ofertă Europa Travel).
VIENA Cazarea în zona Parndorf, din apro­pierea Vienei, costă 85 de euro pe noapte, fiind incluse două mese, băuturile de la minibar, internet și un voucher de 10% re­ducere pentru cumpărături la outlet (ofertă Austria-Incoming).