Creșterea este mai semnificativă dacă luăm în calcul indicele de încredere mediu pentru anul trecut (-54). Cu toate acestea, românii rămân cei mai pesimiști din Europa, arată studiul citat.

„Această uşoară revenire a optimismului cred că are la bază creşterea salariilor în sectorul public cu 15%, dar şi declaraţiile autorităţilor privind iminenta ieşire a ţării din criză. Pe de altă parte, probabil că este şi un semn că românii au obosit să fie campionii pesimismului şi privesc din ce în ce mai mult partea plină a paharului”, afirmă Andi Dumitrescu, director general GfK România.

Românii par a fi cel mai grav afectați de situația financiară. 67% dintre aceștia susțin că, față de primele trei luni ale lui 2010, situația s-a înrăutățit. Mai mult de jumătate dintre ei spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile curente, în timp ce un sfert afirmă că au datorii.

Totuşi, românii se arată mult mai încrezători privind viitorul, doar 43% dintre ei declarând că se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se înrăutăţească în următoarele 12 luni, comparativ cu peste jumătate dintre ei care spuneau acelaşi lucru la nivelul întregului an 2010. Dacă 36% dintre subiecții sondajului se aşteaptă ca situația financiară să rămână la fel ca în prezent în următorul an, 15% cred că aceasta se va îmbunătăți.

Aproape 84% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, iar 56% dintre ei sunt pesimişti în ceea ce privește evoluția acesteia în următoarele 12 luni.

Încrederea în stabilitatea locurilor de muncă își revine și ea ușor, atingând cele mai ridicate cote de la debutul crizei. Nu la fel stau intențiile de economisire: mai mult de 80% dintre respondenți spun că nu intenţionează să pună bani deoparte în următorul an.