În martie 2008, firma de training Clever BS, abia lansată de doi antreprenori, anunța începerea înscrierilor pentru cursul „Lecții de maniere elegante pentru copii“. Programul era unul mai degrabă tip cobai, pentru a testa deschiderea părinților către acest tip de studii, destinate copiilor de vârste foarte fragede. Însă, așa cum spune Violeta Lupu, manager al companiei și inițiatoare a acestei idei, „îmi amintesc că am avut din start două grupe a câte zece copii, fără să ne fi ocupat prea mult de publicitate“.

De aici, parcursul a fost tot mai simplu. În luna septembrie a aceluiași an era lansat „MBA-ul copiilor Clever“, în următorii doi ani au apărut „NLP Training for Successful Kids“, „Best IT Training for Kids“ şi „GO game for Clever Kids“, anul acesta portofoliul s-a îmbogățit cu încă două cursuri – „Public Speaking Superstar“ și „English Club for Romanian Kids“-, iar în 2012 este programată publicarea unor cărți pentru copii, „cu teme apropiate de trainingurile pe care le organizăm“. În momentul de față, potrivit Violetei Lupu, „cel mai popular program este NLP Training for Successful Kids, pentru care se organizează constant grupe suplimentare de participanți, dar avem semne clare că acest curs va fi detronat de Public Speaking Superstar, curs care va debuta în această toamnă și pentru care părinții fac cele mai multe înscrieri online în această perioadă“.

Iar probabil cea mai bună dovadă a prizei pe care au avut-o cursurile Clever a fost lansarea acestora în regim de franciză, exact în urmă cu un an. „În acest moment avem centre în București, Corbeanca, Constanța și Ploiești și în această toamnă vom deschide centre în Iași, Timișoara și încă unul în București. Francizații primesc tot know-how-ul nostru atât în scris, cât și prin intermediul trainingurilor pe care le organizăm la sediul nostru din București pentru managerul de centru și traineri. Oricum, efortul nostru va fi direcționat în următorul an spre dezvoltarea centrelor locale“.

O altă metodă de creștere a firmei a fost colaborarea cu alte instituții – grădinițe și centre after school – interesate de cursurile oferite. Unul dintre principalii parteneri este grupul Școlar As (școală primară, after school și „before school“), furnizorul cu cea mai bogată ofertă de cursuri pentru copii din piață. „Oferta cursurilor promovate de noi s-a format pe baza cererilor venite de la copii și părinți. Și, dacă la început am îmbrățișat ideea de cursuri in-house, concepute și susținute de profesori pregătiți de noi, exigența cursanților dar și a noastră a cerut o nouă abordare, aceea a parteneriatelor cu lideri în domenii de studiu precum limbi străine, muzică instrumentală, dezvoltare personală și vocațională. Așa se face că în acest moment avem parteneriate cu șapte astfel de furnizori“, povestește Dana Blându, manager al Școlar As. Motiv pentru care, de cele mai multe ori, părinții care vin să-și înscrie copilul la un curs ajung să-l înroleze la mai multe programe. Potrivit Danei Blându, „părinții apreciază faptul că pot găsi în același loc această diversitate de cursuri, economisind timpul lor și al copiilor. De altfel, nu excludem posibilitatea ca un copil să participe la cel puțin un curs zilnic, ba chiar și două, în funcție de orar și opțiuni“. 

„Comportament în societate și bunele maniere“, „În culisele televiziunii“, „Actorie“, „Educație muzicală“, „Auto­cunoaștere și dezvoltare personală“, „Estetică vestimentară“. Ar putea reprezenta planul de învățământ al unei facultăți de media, dar este de fapt curricula pusă la dispoziție de agenția Little Angels. „Acum patru ani, când ne-am gândit să înființăm această școală de descoperire a tinerelor talente, am vrut să răspundem cerințelor părinților pe anumite categorii. În primele opt săptămâni, copiii sunt testați pentru a le descoperi înclinațiile la fiecare curs. Practic, oferim un pachet de cursuri, urmând ca după cele două luni, în funcție de talentul copilului și dorințele părintelui, să-i putem îndruma către un anumit curs“, explică metoda de lucru a agenției directorul artistic al Little Angels, Roxana Petrișor.

Și acum o întrebare firească, ținând cont de vârsta mică a cursanților: nu există riscul ca, supuși presiunilor părinților de a demonstra un talent aparte, copiii să clacheze? După cum spune Roxana Petrișor, „de-a lungul activității noastre am întâlnit cazuri de părinți uimiți de calitățile copiilor lor, care au fost scoase în evidență de participarea la cursurile noastre: de exemplu, o familie care își înscrisese copilul la actorie a fost surprinsă să vadă că băiețelul lor cântă foarte bine, considerând că dacă ei, ca părinți, nu știu să cânte atunci nici copilul nu va fi în stare să cânte. Am întâlnit însă și cazuri de părinți nemulțumiți. Unii nu au răbdarea necesară să lase copilul să învețe în ritmul lui sau, mai grav, fac parte din categoria celor care-și rotunjesc buzunarele pe baza succesului copilului, iar când activitățile plătite întârzie să dea rezultate, sunt foarte nemulțumiți“.
Felicia Vasilache, directoarea centrului Feli‘s Kids Mini Club, spune că „nemulțumirile apar deoarece părintii sunt extrem de pretențioși, sunt situații în care părintele își suprasolicită copilul, în care își dorește ca acesta să urmărească un model strict sau, mai rău, în care își compară copilul cu ceilalți colegi de grupă. Încercăm să le explicăm că fiecare copil are propriul său ritm de asimilare și receptare, că fiecare este mai bun la ceva, unul dintre ei va rezolva mai repede o fiță, altul se va descurca minunat la un joc de rol, alții au un spirit competitiv dezvoltat și lucrează bine în echipă, alții își doresc mai degrabă să participe individual. Suntem totuși deschiși la ideile părinților și încercăm să mulțumim pe toată lumea, lucru greu de realizat.“

Curs de citire și învățare rapidă
 
510 lei (Școlar As)

Educație muzicală 640 lei/8 săptămâni.
Cursurile de specializare – între 70 și 300 lei (Little Angels)
CHITARĂ 280 lei/ 4 ședințe (Școlar As)
PIAN 280 lei/4 ședințe (Școlar As)
FLAUT 280 lei/4 ședințe (Școlar As)

PICTURA 280 lei/ 4 ședințe
(Școlar As)
ART and Craft – Atelierul de pictură 3 module: 3 octombrie –
23 decembrie – 480 lei,  
16 ianuarie-6 aprilie – 530 lei,
23 aprilie-22 iunie – 400 lei (Feli‘s Kids Mini Club)

Estetică vestimentară –    640 lei/8 săptămâni.
Cursurile ulterioare de specializare – între 70 și 300 lei (Little Angels)

TEATRU 280 lei/ 4 ședințe (Școlar As)
ACTORIE 640 lei/8 săptămâni. Cursurile ulterioare de specializare – între 70 și 300 lei (Little Angels)

Cooking
40 de lei/2 ore de curs (Feli‘s Kids Mini Club)
200 lei/ 4 cursuri
(Youpi Club)

FOTOGRAFIE 420 lei/
4 ședințe
(Școlar As)

200 lei/
4 ședințe
(Youpi Club)

«Public Speaking Superstar» – 590 lei/ 6 cursuri (Clever Children)

precizare Majoritatea tarifelor de mai jos sunt negociabile, variind în funcție de numărul de copii înscriși