În perioada următoare, este posibil să „crească ușor volumul depozitelor populației, dar veniturile nu vor crește semnificativ comparativ cu anul trecut. Pe partea de corporate, va conta foarte mult evoluția arieratelor și activitatea economică în general. Vor fi favorizate depozitele în lei, deoarece moneda națională s-a apreciat“, declară pentru Capital Lucian Anghel, economist-șef al BCR.
Surprinzător este faptul că numărul deponenților persoane fizice cu depozite la instituțiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB) și în valoare mai mare de 100.000 de euro (cât este în prezent plafonul de garantare, începând cu 1 ianuarie) a crescut în trimestrul I al acestui an cu 9% comparativ cu trimestrul IV din 2010, ajungând astfel la 13.737 deponenți și o valoare cumulată a acestor depozite de 16,4 miliarde lei, conform datelor furnizate pentru Capital de către reprezentanții FGDSB. În același interval de timp, numărul deponenților persoane juridice cu depozite mai mari de 100.000 de euro a scăzut cu 3%, până la 11.561, valoarea cumulată a acestor depozite fiind de 21,2 miliarde de lei.
Conform Băncii Naționale, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 0,3% în luna martie față de februarie a.c., până la 65,7 miliarde lei, iar depozitele în lei ale companiilor au crescut cu 0,5%, până la 44,6 miliarde lei. Față de luna martie a anului trecut, depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 5,8%, iar cele ale persoanelor juridice, cu 3,4%. Depozitele în valută ale populaţiei şi companiilor, exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,5% față de luna anterioară, până la nivelul de 61 miliarde lei. Totuși, față de luna martie 2010, depozitele în valută, exprimate în lei, au scăzut cu 1,3%, o contribuție majoră asupra evoluției venind din diminuarea depozitelor deținute de persoanele juridice, care s-au redus cu 8%. În același timp, depozitele în valută ale populației  exprimate în lei au crescut cu 3%. Dobânda anuală medie a depozitelor noi la termen ale gospodăriilor populației în lei era în februarie de 7,12%, în scădere de la 7,62%, în decembrie anul trecut, sau 8,93%, în februarie 2010. Pentru depozitele noi în lei ale societăților nefinanciare, dobânda anuală medie era de 5,74% în februarie a.c., ușor mai ridicată față de 5,36%, cât era în decembrie 2010, dar în scădere comparativ cu nivelul de 7,45% din februarie 2010. Pentru depozitele noi în euro, dobânda anuală medie a crescut ușor în intervalul februarie 2010 – februarie 2011, atât pentru populație, cât și pentru companii.