Primele semne care au arătat că țara noastră își redobândește atractivitatea în rândul investitorilor străini s-au arătat în luna ianuarie, când străinii au investit de opt ori mai mulți bani față de ianuarie 2010. În plus, „doar de la 1 ianuarie am primit 11 intenții de proiecte noi, care totalizează 900 de milioane de euro și ar urma să creeze 6.500 de locuri de muncă“, declară, pentru Capital, Sorin Vasilescu, director în cadrul Centrului Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine (CRPCIS).
„Asta nu înseamnă că toate se materializează, pentru că, în general, un investitor mare nu vine focusat pe o țară, acestea fiind cazuri foarte rare. Ei compară avantajele și pachetele pe care le oferă țările din regiune“, arată Vasilescu.
Iar la acest capitol, concurența României este reprezentată de Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Serbia. Un exemplu este compania Honeywell, care dorește să facă o investiție în România, dar decizia finală va fi luată, cel mai probabil, în luna aprilie, pentru că reprezentanții companiei așteaptă un răspuns de la Ministerul Finanțelor Publice pe tema unor facilități. De asemenea, o companie americană din sectorul medical va decide în perioada următoare dacă va investi în România.
Taxa unică nu e de lepădat
Cu ce avantaje competitive atrage România astfel de investitori? Taxa unică, forța de muncă ieftină, dar cu o bună pregătire industrială și vorbitoare de limbi străine, și, mai nou, cu prevederile Codului muncii, care nu sunt cunoscute de investitori, dar sunt popularizate de CRPCIS. De asemenea, companiile care investesc cel puțin cinci milioane de euro și creează 50 de locuri de muncă sunt eligibile pentru anumite granturi. În plus, cei care investesc în parcuri industriale sunt scutiți de plata taxelor pentru clădiri și terenuri. Marele minus rămâne infrastructura rutieră slab dezvoltată.
„Se spune că în România este birocrație. Dar pe domeniul meu nu s-a plâns niciun investitor, pentru că autoritățile locale abia așteaptă să vină la ele un investitor care să facă o fabrică, să creeze locuri de muncă, să folosească și o companie locală de construcții, de utilități. Își dau tot concursul pentru ca investiția să se realizeze mai repede“, explică directorul.
Creșterea exponențială a investițiilor străine directe înregistrate în luna ianuarie, la 240 de milioane de euro, arată că oportunitățile pe care România le poate oferi investitorilor nu s-au epuizat, iar importanța lor a fost diminuată de criză doar temporar. Însă Sorin Vasilescu, cel care conduce Direcția de Investiții Străine și Relații Internaționale a CRPCIS, spune că această performanță trebuie privită cu oarecare rezervă, pentru că ea nu poate fi susținută pe parcursul întregului an.
„Astfel de creșteri nu pot indica decât faptul că baza de raportare este foarte scăzută. În  general, ne place să fim mai prudenți. Așteptăm finalul primului trimestru, care poate fi mai relevant“, spune directorul. Estimarea instituției pentru nivelul investițiilor străine directe în 2011 este de aproape patru miliarde de euro, față de 2,6 miliarde de euro realizate anul trecut. Iar creșterea acestui indicator este benefică pentru creșterea exporturilor, pentru că, estimează Sorin Vasilescu, circa 70% din investițiile greenfield realizate în România vizează exportul.
În ceea ce privește cele mai atractive domenii, sectorul auto nu și-a atins încă potențialul. Energia regenerabilă (inclusiv pe parte de producție a echipamentelor), aviația și siderurgia oferă, de asemenea, oportunități însemnate, iar agricultura și turismul sunt și ele departe de a-și fi atins potențialul. „În România poate intra și al treilea producător auto. Acesta poate fi din Japonia sau poate din alt stat asiatic. Avem în continuare și cereri pentru componente auto“, spune Vasilescu.