Proiectul presupune modernizarea echipamentelor de prevenire a inundaţiilor şi riscurilor asociate, reducerea efectelor inundaţiilor, inclusiv a poluării, optimizarea securităţii şi eficienţei infrastructurii deja existente şi a capacităţii Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ de a reacţiona în mod adecvat în astfel de situaţii. De asemenea, este prevăzută îmbunătăţirea echipamentelor de măsură şi monitorizare, inclusiv echiparea staţiilor de pompare cu echipamente şi programe IT, precum şi crearea unor centre de coordonare şi reacţie rapidă în cazul inundaţiilor.
Riscul de producere a inundaţiilor în România va fi diminuat cu 7% în 11 bazine hidrografice, prin implementarea proiectului de 54 milioane euro aprobat, vineri, de Comisia Europeană, informează Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

"Acesta este un exemplu concret pentru modul în care investiţiile regionale contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor români. Creşterea nivelului de securitate va aduce şi beneficii economice, pentru că firmele şi potenţialii investitori vor şti că sunt mai bine protejaţi împotriva pagubelor produse de inundaţii", a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.

Investiţia este realizată prin Programul Operaţional Mediu din cadrul politicii regionale a UE. Investiţia totală în acest proiect este de 63 milioane de euro, din care finanţarea acordată de UE se ridică la 54 milioane de euro. În urma implementării proiectului vor fi create 50 de locuri de muncă, precizează executivul comunitar.

Proiectul adoptat vineri este unul major, întrucât investiţia se ridică la peste 50 de milioane de euro, şi a fost aprobat printr-o decizie a Comisiei Europene. României i-au fost alocate aproximativ 19 miliarde de euro ca volum total de finanţare în cadrul politicii de coeziune în perioada de programare 2007-2013.