China şi India vor avea creşteri economice semnificative anul viitor, de 9,3%, respectiv 8,5%, estimează economiştii PwC, în vreme ce zona Euro va obţine o creştere firavă de 1,3%, iar SUA de 2,4%. Creşterea economică globală este prognozată la 3,1% în 2011.
Raportul anticipează că ieşirea zonei Euro din recesiune este un proces lent şi dureros pentru cele mai multe dintre statele din zonă, iar rata ridicată a şomajului şi măsurile de austeritate anunţate de guverne ar putea să atenueze perspectivele de creştere economică. Doar Germania contrazice acest trend, creşterea prognozată a economiei germane fiind de 3,3% în acest an, mai mult decât dublu faţă de creşterea economică în Zona Euro per total. Anul viitor însă, economia Germaniei va creşte mai puţin decât în 2010, cu 2,2%.
„Consumatorii simt efectele secundare ale recesiunii, toate sondajele privitoare la încrederea în economie evidenţiază temerile consumatorilor. În SUA spre exemplu, o rată ridicată persistentă a şomajului (de peste 9%) combinată cu menţinerea preţurilor scăzute în sectorul imobiliar şi incertitudinea legată de politica fiscală menţin pesimismul privind perspectivele economiei”, a declarat Yael Selfin, liderul Grupului de Macroeconomie al PwC.