Exemplele reale din cel de-al doilea episod ne arată demersurile inițiativei sociale OilRight, care colectează anual 5 tone de ulei alimentar uzat din gospodăriile locale, cu ajutorul a 8 angajați în total, persoane cu dezabilități, care astfel au fost integrați într-o activitate economică, dar și contribuie la un proiect de economie circulară.  

 În același timp, descoperim și eforturile celor de la RoboHub, cea mai căutată comunitate de români pasionați de robotică, și Ability Hub, care au reușit să integreze pe piața muncii peste 400 de persoane cu dizabilități prin cursuri de robotică adaptate și educație digitală. Misiunea lor de a reduce inegalitățile în timp, împreună cu măsurile adoptate, deschid dialogul social și conduc către o dezvoltare sustenabilă a societății românești.     

 Platforma „Romania Unfolds” urmărește prin mini-seria de documentare video povești din comunități autohtone, în care cheia rezolvării provocărilor locale are la bază o soluție sustenabilă.

Fiecare episod al seriei de documentare surprinde în același timp și progresul autohton prin: cercetare în profunzime, jurnalism de calitate și imagini autentice care surprind o lume nouă, în plină transformare și ascensiune. Documentarul își propune să demonstreze cum comunitățile pot deveni o forță a binelui prin soluții sustenabile și acțiuni accesibile, cu un impact puternic. Puse în folosul comunității, devin adevărata moștenire pentru generațiile viitoare. ‍

Seria a debutat cu primul episod care a dezbătut tema: orașe și comunități durabile. Următoarele episoade în lucru surprind și alte teme pliate pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizației Națiunile Unite: producție și consum responsabile, inovație în industrie și infrastructură și apă curată. 

De altfel, conform Raportului Național Voluntar privind ODD-urile din 2023, România și-a atins peste 62% din obiectivele stabilite pentru 2030. Cu toate acestea, Raportul Global privind Dezvoltarea Durabilă arată că România are și ținte unde regresează, precum acțiunea pentru climă, dar și ținte unde stagnează, precum educația de calitate, energia curată și accesibilă, producția și consumul responsabile sau viața terestră. 

 În completare, platforma „Romania Unfolds” oferă acces și la conținut editorial original, care funcționează ca un hub principal pentru informații despre inițiative, proiecte și practici de succes din domeniul sustenabilității, implementate pe întreg teritoriul României. 

Proiectul „România Unfolds” este susținut de Veolia Romania, lider mondial în furnizarea de servicii esențiale și campion al transformării ecologice. 

Prin acest demers, Veolia contribuie la angajamentul luat de a deveni Campion al Transformării Ecologice mijlocind accesul la informația privind sustenabilitatea și descoperirea de rezolvări durabile și responsabile, capabile să medieze impactul provocărilor actuale, contribuind activ la creșterea valorii educaționale în comunitățile în care activează. Romania Unfolds este o sursă de acces către soluții pentru acțiuni cu impact decisiv și favorabil asupra mediului înconjurător, dar și o punte către legături viitoare între comunități, mediul academic, industrie și autorități”, a declarat Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România.