Biletele de avion ale companiilor aeriene care operează în România ar putea fi mai ieftine din 2013, odată cu funcţionarea blocului aerian comun dintre România şi Bulgaria, a declarat recent, pentru Agerpres, Bogdan Donciu, Director general adjunct al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian.

"Prin aprobarea pachetelor legislative Single European Sky, UE doreşte reducerea emisiilor de CO2, dar şi îmbunătăţirea timpilor de trafic aerian odată cu reducerea costurilor operaţionale ale companiilor aeriene şi nu în ultimul rând, îmbunătăţirea securităţii (…) în prezent o echipă de 70 de controlori de trafic din România şi Bulgaria şi 30 de piloţi din Franţa efectuează o simulare a modului în care va funcţiona organizarea de trafic comună. Până în decembrie 2012, blocul va fi funcţional, iar din 2013 traficul aerian se va desfăşura după noua formulă în România şi Bulgaria", a spus Bogdan Donciu.

Din 2013, aeronavele civile şi militare care vor intra în spaţiul aerian devenit comun vor putea alege orice rută le avantajează din punct de vedere al costurilor şi al timpului de parcurs până la destinaţie şi nu pe baza unor trasee stricte ca până în prezent, au precizat reprezentanţii Eurocontrol, autoritatea europeană în domeniul serviciilor de trafic aerian.

Economii de cca. 15 milioane de euro pentru companiile aeriene

"Estimările arată că economiile pe care companiile aeriene le vor face sunt de circa 15 milioane de euro anual, cinci milioane de euro mai puţin din costurile de carburant şi zece milioane euro din costurile operaţionale. Acest lucru ar trebui să se simtă şi la costurile biletelor", a spus Bogdan Donciu.

Danube FAB este un proiect iniţiat de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian şi Autoritatea pentru Servicii de Trafic Aerian din Bulgaria. Costul proiectului, estimat la aproximativ 5 milioane euro, a fost finanţat în proporţie de 50% de către Comisia Europeană, prin Programul Reţelei de Transport Transeuropene, iar Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România a fost desemnat coordonatorul proiectului în relaţia cu Agenţia Executivă TEN-T. Prin intermediul acestui proiect, România şi Bulgaria vor armoniza serviciile de navigaţie aeriană, pentru maximizarea siguranţei şi eficienţei zborurilor, reducând, în acelaşi timp, impactul aviaţiei asupra mediului. Proiectul va menţine furnizarea serviciilor de navigaţie aeriană din centrele de control deja existente în Bucureşti şi Sofia.

La 10 august 2010, la Bucureşti, Bogdan Donciu şi Diyan Dinev, directorii generali ai instituţiilor pentru servicii de navigaţie aeriană din România şi Bulgaria, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea în domeniul furnizării serviciilor de navigaţie aeriană şi pentru stabilirea unui Bloc Funcţional de Spaţiu Aerian.