Comisarul UE pentru Industrie, Gunter Verheugen, fost vicepreşedinte al CE, consideră că România şi Bulgaria nu sunt cele mai corupte state membre UE, informează site-ul Novinite.com.

„Consider că este nedrept să acuzăm cele două state că sunt corupte, că nu au administraţii funcţionale sau că sunt conduse de grupuri de crimă organizată”, afirmă Verheugen într-un interviu acordat postului german Phoenix TV.

„Dacă m-aţi întreba care este cea mai coruptă ţară membră UE, Bulgaria şi România nu ar fi primele care mi-ar veni în minte. La fel, nu m-aş gândi la Bulgaria şi România dacă m-aţi întreba în ce ţară criminalitatea organizată are cea mai mare influenţă asupra politicii guvernamentale”, adaugă Verheugen, refuzând să spună care este, în opinia sa, cea mai coruptă ţară membră UE. „Voi lăsa la latitudinea fiecăruia dintre dumneavoastră să decidă care sunt ţările la care mă gândesc. Una dintre ele este foarte uşor de ghicit”, a continuat Verheugen.

Raportul interimar al CE referitor la mecanismele de colaborare şi control în materie de afaceri interne şi justiţie în relaţia UE cu Bulgaria şi România urmează să fie prezentat în februarie.

În raportul anual pe anul 2009, Comisia Europeană aprecia că Bulgaria şi România încă nu depun suficiente eforturi pentru combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate, astfel că cele două ţări vor mai fi monitorizate încă cel puţin un an.

SURSA: Mediafax