De menționat este faptul că, decizia autorităților vine după ce municipiul a depășit rata de incidență de 6 la mia de locuitori. În ceea ce privește perioada carantinei, locuitorii din Orăștie vor fi nevoiți să respecte toate regulile timp de 14 zile.

Decizia a fost luată sâmbătă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara şi votată în unanimitate.

„Prin hotărârea nr. 49 din 27.03.2021, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă-Hunedoara solicită Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea Ordinului Comandantului Acţiunii privind instituirea măsurii de carantinare zonală, începând cu data de 28.03.2021, ora 08,00, pentru o perioadă de 14 zile, pentru municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara.

În această localitate incidenţa cazurilor confirmate cu infecţie SARS- CoV-2 în ultimele 14 zile depăşeşte 6/1000 locuitori, iar analizele de risc epidemiologic efectuate de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara şi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că se impune măsura carantinării”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.

Noi restricții pentru acești români

Intrarea în carantină vine cu un set de reguli stricte. Astfel, potrivit hotărârii luate de CJSU Hunedoara, intrarea sau ieşirea din zona carantinată este strict interzisă, cu excepţia căilor de acces deschise circulaţiei publice. De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Totodată, hotărârea mai prevede ca în perioada 3-4 aprilie se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 20,00-02,00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase. În același timp, în data de 28 martie se permite circulaţia persoanelor în intervalul orar 18,00-22,00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

În ceea ce privește situația din școli, elevii vor trece la învățământul online, însă cei care vor participa la simulările pentru evaluarea națională și bacalaureat se vor putea deplasa. De cealaltă parte, programul de lucru al firmelor care se ocupă cu activităţi de comerţ şi prestări servicii este permis până la ora 18,00, pe întreaga durată a săptămânii.

Există o serie de restricții și la nivelul slujbelor religioase, potrivit cărora, numărul de persoane va fi limitat.

Întreg documentul și restricțiile impuse pot fi consultate aici.