Ministerul Afacerilor Externe – MAE a avut sâmbătă o luare publică de poziție cu privire la încetarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). România declară că se poziționează alături de aliații săi din NATO, după retragerea Rusiei și a SUA din acest tratat.

”România este alături de SUA şi aliaţii NATO pe tema Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), după încetarea acestuia”, a fost mesajul postat pe contul oficial de Twitter al Ministerului Afacerilor Externe.

MAE a distribuit, alături de această declaraţie, şi mesajul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de vineri, când tratatul a încetat.

”Astăzi, Tratatul INF a încetat să existe. Rusia este singura responsabilă pentru decesul Tratatului. NATO va răspunde într-o manieră moderată şi responsabilă şi va continua să asigure descurajare şi apărare credibile”, scria Stoltenberg, deasemenea pe Twitter.

Mai multe ţări membre ale NATO au învinovăţit vineri Rusia pentru încetarea aplicării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pact din care SUA s-au retras oficial, transmite presa internațională.

Și ministrul de externe britanic, Dominic Raab, a declarat că Moscova poartă responsabilitatea pentru încetarea INF şi a subliniat că Regatul Unit a susţinut pe deplin răspunsul NATO.