Romania ar putea calca pe urmele Bulgariei in privinta milioanelor de euro din fonduri comunitare blocate, potrivit unui raport critic eliberat marti, de Comisia Europeana (CE), in care autoritatile de la Bucuresti sunt acuzate ca nu iau destule masuri pentru combaterea coruptiei.

Conform raportului, mai multe cazuri de coruptie la nivel inalt sunt blocate de Parlamentul Romaniei si posturile vacante in sistemul judiciar sunt inacceptabil de multe.

„Este important ca autoritatile romane sa recastige elan in privinta reformei judiciare si impotriva coruptiei, precum si sa recupereze unii pasi facuti inapoi in ultimele luni”, se arata in raportul CE.

Comisia Europeana va emite urmatorul sau raport pentru Romania in cursul acestei veri.

„Este crucial pentru Romania sa inregistreze (n.r. pana atunci) un progres semnificativ si ireversibil. Romania trebuie sa demonstreze functionarea autonoma si stabila a sistemului judiciar, care va trebui sa poata identifica si sanctiona cazurile de coruptie”, precizeaza documentul CE.

In caz contrar, Romania risca inghetarea finantarilor europene in valoare de milioane de euro.

Potrivit Comisiei, prin rezolvarea rapida a catorva cazuri de coruptie la nivel inalt, care deja sunt deschise, Bucurestiul va da dovada de un sistem judiciar independent si eficient.

Bulgaria a fost primul stat al Uniunii Europene care, in cursul verii trecute a suferit astfel de sanctiuni, cand  CE a blocat fonduri europene in valoare de aproape 500 de milioane de euro, pentru a convinge autoritatile de la Sofia sa intensifice actiunile de stopare a coruptiei si crimei organizate.