Ultimele date publicate de Eurostat vineri anunță că lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 14,6%, în mai 2020, comparativ cu aceeaşi luna din anul anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE. Comparativ, în zona euro lucrările de construcţii au consemnat în luna mai un declin anual de 11,9% , în timp ce în UE au înregistrat o scădere de 10,3%.

Eurostat precizează că singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, sunt: România (14,6%), Finlanda (4,1%) şi Germania (1,7%).

În schimb, de la o lună la alta, în mai 2020, comparativ cu luna anterioară, lucrările de construcţii au crescut cu 27,9% în zona euro şi cu 21,2% în Uniunea Europeană. Aceasta în condiţiile în care lucrările de construcţii au crescut cu 168% în Italia şi cu 118,3% în Franţa. România se situează însă printre ţările unde lucrările de construcţii au scăzut, de la o lună la alta, cu un declin de 2,2%, alături de Slovenia (minus 2,8%), Cehia (minus 2,9%), Polonia (minus 3,1%) şi Ungaria (minus 20,3%).

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în luna mai faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 7,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 2,2%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, în mai volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,7%, respectiv cu 14,3%.