Producţia de porumb obţinută în toamna anului trecut de agricultorii români a fost una record, fiind cu circa două milioane de tone peste recolta din 2010, iar avantajele nu se opresc aici, piaţa externă dând producătorilor agricoli posibilitatea de a exporta la preţuri bune.
Autorităţile spun că România va putea valorifica pe piaţa externă cinci milioane de tone de porumb, având în vedre recolta bună de anul trecut şi piaţa mondială avantajoasă, cu preţuri la porumb asemănătoare sau chiar mai bune decât cele la grâu.
"Preţul porumbului este în acest moment aproximativ egal cu cel al grâului, în ambele cazuri preţul fiind de 200 euro/tonă", a spus Culiţă Tărâţă, cel care administrează Insula Mare a Brăilei.
Oficialii Ministerului Agriculturii spun că este bine pentru producătorii noştri să meargă la export nu doar pentru că vor obţine profituri substanţiale, dar şi pentru că în felul acesta România va fi prezentă în piaţa mondială a cerealelor.
Din recolta de porumb boabe din 2011 de 11 milioane tone, circa 5-6 milioane tone reprezintă consumul intern, iar diferenţa ar putea fi valorificată pe piaţa externă.