Băsescu a făcut aceste declaraţii la sosirea la reuniunea Consiliului European de primăvară.

De asemenea, întrebat dacă "problema cu minorităţile" s-a rezolvat, preşedintele român a spus "da", zâmbind larg către jurnaliştii sârbi.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat pentru Mediafax surse europene.

România a blocat marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Miniştrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat, marţi, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a lua o decizie formală.

"Miniştrii recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut", conform unui comunicat al UE.

"România a blocat un acord imediat", anunţă surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27.

România exercita presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, explică un diplomat, catalogând drept "o surpriză" opoziţia Bucureştiului.