Romania ar putea atrage pana in 2012 investitii de pana la 15 miliarde euro in domeniul energetic, o parte din acesti bani fiind utilizati pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, sustine ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

“Discutiile cu cei sase investitori selectati pentru aceasta faza sunt incurajatoare, in sensul ca am reluat negocierile cu aceste companii”, a mai spus oficialul guvernamental.

Cele sase companii sunt Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Iberdola (Spania), CEZ (Cehia), RWE (Germania) si filiala locala a celui mai mare producator siderurgic din lume, ArcelorMittal.

Conform planului initial, cele sase companii mentionate se vor asocia cu Nuclear­Electrica, cea care detine primele doua reactoare, pentru constituirea unei noi companii care va exploata reactoarele trei si patru.

De asemenea, potrivit lui Varujan Vosganian, au fost deja demarate studiile pentru realizarea unei noi centrale nucleare.

A doua centrala nucleara din Romania va avea intre doua si patru reactoare, data inceperii efective a lucrarilor de constructie nefiind inca stabilita dar se estimeaza ca acest lucru se va intampla abia dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Construirea unei noi centrale nucleare a fost anuntata anul trecut de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, care a cerut efectuarea unor studii privind amplasamentul acesteia.