In clasamentul Forbes al celor mai mai bune tari pentru afaceri, The Best Countries For Business, Romania ocupa cel de-al 40-lea loc, in urcare cu 20 de pozitii fata de anul precedent. Intregul top cuprinde 121 de tari.

Astfel, Romania are un mediu de afaceri mult mai atractiv fata de tari precum Turcia (locul 41), Croatia (locul 42), Bulgaria (locul 44), Grecia (locul 52) sau Ucraina (locul 75). Inaintea Romaniei se situeaza tari precum Spania, Polonia, Itaila, Slovenia, Franta Germania si Austria.

Cele mai bune punctaje au fost inregistrate de Romania la criteriile privind liberalizarea monetara (locul 89), protectia proprietatii (locul 74), inovatie (locul 71), coruptie si tehnologie, in timp ce birocratia, libertatea comertului si nivelul taxelor pentru corporatii au consemnat punctaje mai reduse.

Conform analistilor Forbes, Romania a trecut, incepand din anul 2000, printr-o perioada de trei ani de recesiune. Autorii clasamentului atrag atentia ca investitiile si consumul au determinat, in ultimii ani, o crestere puternica a PIB-ului in Romania, de 5,9% anul trecut.

Pe primele cinci locuri in clasamentul Forbes al celor mai propice tari pentru investitii se situeaza Danemarca, Irlanda, Finlanda, Statele Unite si Marea Britanie. Ultimele locuri ale topului au fost ocupate de Siria, Zimbabwe si Chiad.

Sursa: Forbes