Pandemia a făcut un adevărat dezastru în România. Specialiștii vin cu cele mai proaste vești. Sunt probleme imense în economie, iar viitorul nu sună bine deloc. Prețurile vor sări în aer pur și simplu.

România, la un pas de colaps

Mesaj extrem de îngrijorător al consultantului financiar Adrian Bența. Perioada următoare va fi extrem de grea. Bența a vorbit despre recordurile pe care le bate euro, de la o zi la alta și despre măsurile pe care le poate lua executivul în aceste condiții.

„Grav nu este că a crescut moneda euro cu 2-3 bani, ci trendul, pentru că se accentuează această creștere a cursului de timp. Milioane de cetățeni sunt afectați de acest lucru.

Se va scumpi mâncarea – nu neapărat mâine sau poimâine, ci în timp. Importăm foarte multe produse alimentare din comunitate. Se vor scumpi utilitățile, cine are rate în euro va plăti mai mult. Toate acestea se strâng în timp, tendința este de depreciere. Dacă comparăm deprecierea cursului de schimb cu rata inflației, cursul de schimb s-a depreciat mai lent, dar tendința generală este de depreciere.

Pe o perioadă de câțiva ani nu ai ce să faci, pentru că în acest moment, structura economiei românești este de consum. Trendul se va schimba doar în momentul în care ne vom îndrepta către un echilibru comercial, adică vom exporta aproape la fel de mult cât vom importa. Dacă vom exporta chiar mai mult, cu atât mai bine, dar până atunci, șansele sunt minime să existe vreo schimbare”, a dezvăluit Adrian Bența, conform B1TV.

Cel mai grav este ultimul anunț venit de la Banca Națională a României. Cei de la BNR au anunțat chiar ieri, 25 septembrie, un curs valutar de referință de 4,8750 lei pentru un euro. Astfel, trendul monedei europene este unul ascendent, iar leul suferă enorm.