Orban a spus, la conferinţa ”Reforma finanţelor publice în Uniunea Europeană”, că s-a discutat, recent, la nivelul guvernului stadiul îndeplinirii măsurilor de consolidare fiscală şi că s-a constatat că există un progres în consolidarea fiscală şi în modul în care se realizează cheltuielile publice. Însă sunt întârzieri în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă.
La nivel european, următoarele măsuri pentru consolidarea politicilor fiscale vor viza competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă.
”Demersurile la nivel european au îmbrăcat forma unui pachet complex, care, pe lângă pactul Euro Plus include şi Pactul fiscal, propunerea celui de-al doilea pachet de consolidare a guvernanţei economice. Pe lângă măsurile deja luate vor mai fi şi altele, în special pe ocupare şi pe competitivitate. Ne aşteptăm ca în perioada nu neapărat următoare, atenţia să se concentreze şi pe această zonă. Mă aştept şi la măsuri care vor viza consolidarea unor mecanisme din interiorul UE”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe.