România nu este un exemplu tocmai bun de urmat. A spus-o chiar Germania, prin vocea ministrului de Externe, Heiko Maas. Oficialul a declarat, joi, că Uniunea Europeană ar trebui să taie finanțarea statelor membre care adoptă legi ce încalcă principiile fundamentale europene precum independența justiției și libertatea presei. Ba mai mult, aceastea ar trebui chiar sancționate. Informația a fost dezvăluită de Reuters, care a citat un interviu pentru ZDF.
Oficialul german a oferit drept exemplu România, Ungaria și Polonia, țări care, în opinia sa au primit de la UE fonduri mai mari decât contribuțiile plătite, astfel încât sancțiunile ar reprezenta o pârghie importantă pentru UE. ”Există principii fundamentale pe care toți trebuie să le respectăm”, a comentat Maas. ”Trebuie să vedem dacă trebuie să existe consecințe financiare în cazul țărilor care încalcă aceste principii”, a mai spus ministrul de Externe, citat de Reuters.
El a spus clar și răspicat că tăierea fondurilor europene ar putea să fie ultima soluție.”Tăierea banilor e singura limbă înțeleasă acolo”, a spus Maas despre țările care adoptă legi ce restricționează libertatea presei.
Poziția exprimată de ministrul german de Externe vine în contextul în care Comisia Europene ar vrea adoptarea unui mecanism care leagă finanțarea de respectarea criteriilor statului de drept. Inițiativa este puternic susținută de Germania și este dezbătută la pachet cu proiectul de buget al UE pentru perioada 2021 – 2027.