Valoarea importurilor de zahăr a depăşit 108,9 de milioane de euro în primele şase luni, în scădere cu 14% comparativ cu sumele cheltuite în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au totalizat 224,5 milioane de euro.

Zahărul din trestie sau din sfeclă şi zaharoza pură se află lunar în topul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a României, în primul semestru din acest an ocupând, după porumb, a doua poziţie la importuri.

În perioada menţionată, România a mai importat şi o cantitate de 28.924 de tone de alt tip de zahăr, inclusiv lactoză, maltoză, glucoză şi fructoză, în valoare de aproape 17 milioane de euro, precum şi melase rezultate din extragerea sau rafinarea zahărului, respectiv 3.097 de tone în sumă de 285.657 de euro.

În privinţa exporturilor de zahăr, acestea au scăzut de la 76.566 de tone în primele şase luni din 2011, la aproape 49.588 de tone în aceeaşi perioadă din acest an, încasările depăşind 39,1 de milioane de euro. În primul semestru din 2011, exporturile de astfel de produse au adus un plus de 48,6 milioane de euro.

Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), România a obţinut în 2011 o producţie totală de sfeclă de zahăr de 650.000 de tone, în scădere cu 22 procente faţă de cele 838.000 de tone cu un an în urmă, iar suprafaţa a ajuns la 19.000 de hectare, raportat la 22.000 hectare, în 2010.