România este deja o forță uriașă în Europa

Potrivit unui important lider din industria alimentară, avem capacitatea să hrănim jumătate din Europa. Afirmația aparține lui Sorin Minea. Acesta este preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) . El este și șeful Angst, unul dintre cei mai importanţi producători de mezeluri.

Potrivit acestuia, România are capacitatea să satisfacă jumătate din necesarul de carne de porc din Europa. România trebuie, însă, să se focuseze pe eradicarea virusului pestei porcine africane. Doar așa abatoarele şi fabricile locale să lucreze la capacitate maximă.

„Abatoarele existente şi fabricile autorizate pot procesa la capacitate maximă de 4-5 ori mai mult decât producţia de carne din România”, a spus Sorin Minea. În opinia sa, am putea hrăni România şi jumătate din Europa. Dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România. El a explicat că trebuie să eradicăm pesta porcină, pentru că pune piedici dezvoltării.

De unde luăm carnea de porc

Potrivit ANSVSA, existau acum câteva zile peste 400 de focare active în 32 de județe. Mai mult decât atât, ANSVSA informează că din aceste 409 focare de pestă porcină africană, patru sunt în exploatațiile comerciale și șase în exploatațiile comerciale de tip A.

Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea autorităţii din 6 noiembrie, când au fost consemnate 441 de focare.

Trebuie amintit că în 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, România a crescut 3,9 milioane de porci. Însă doar 289.000 de tone de carne a provenit din porci născuţi şi crescuţi în România, potrivit datelor oferite de reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Principalul furnizor de carne de porc pentru România este Germania, iar în 2019 volumul de carne importat a fost de 52.200 de tone şi a avut o valoare de 114 milioane de euro.