„Nu poţi să prevezi cheltuieli decât în măsura în care există venituri. Cu siguranţă, solicităm ca aceste voturi populiste să înceteze, iar în cazul în care vor menţine acest populism grav, vom lua decizia de a ataca la Curtea Constituţională pe acelaşi temei, şi anume că nu există resurse financiare prevăzute pentru lege”, a spus Orban.

Acesta a mai precizat că Guvernul și-a ținut promisiunea de a dubla alocațiile, însă nu într-un mod gradual.

„Am dublat alocaţiile, dar am făcut-o gradual, în cinci etape, în conformitate cu previziunile bugetare ca să putem să susţinem financiar această creştere. Populismul PSD este de-a dreptul iresponsabil şi aruncă România în haos economic, în …

Vă dau numai un singur exemplu: toate agențiile de rating urmăresc evoluția economiei românești și evoluția bugetului. Orice degradare din partea unei agenții de rating crește costul oricărei finanțări externe. Este clar că o perioadă de timp o să trebuiască să finanțăm un deficit bugetar mai mare decât deficitul bugetar de 3%, care este admis la nivel european.

Orice creștere a costului finanțării aruncă pe spinarea copiilor, cărora vor ei să le plătim dublu alocațiile, toate datoriile pe care suntem obligați să le facem pentru a plăti cheltuieli. Problema care este că la un moment dat putem ajunge în situația în care nu mai putem finanța deficitul. Oare PSD își dorește să ajungem în situația în care România să nu mai aibă bani să plătească salarii, pensii, investiții, să plătească alocații de copii? Iresponsabilitatea PSD depășește orice limită și suntem categoric împotriva acestui populism greţos”, a mai adăugat Orban.

Ordonanța este constituțională

Întrebat dacă ordonanța ar fi neconstituțională, așa cum se regăsea în avisul ministrului Justiției, Orban a răspuns că totul este constituțional.

„Ordonanţa este perfect constituţională şi este în legătură directă cu realitatea economică. Am dublat alocaţiile de copii, dar am făcut-o rațional, în etape, în funcție de previziunea bugetară, astfel încât să avem capacitatea să putem dubla alocațiile și să avem resurse financiare ca să suportăm aceste cheltuieli”, a adăugat Orban.

Întrebat despre ce se va întâmpla în cazul în care PSD va proceda la fel și în cazul majorării pensiilor, premierul Orban a precizat că Guvernul va recurge la aceleași arme.

„Vom recurge la toate armele constituţionale şi legale, pe care le avem la dispoziţie, pentru a salva România de dezastrul pe care îl pune la cale PSD. Repet, a genera cheltuieli, aşa cum se întâmplă de patru luni de zile în parlamentul dominat de PSD, noi şi noi cheltuieli, fără niciun fel de resursă financiară, nu face altceva decât să facă un imens rău României”, a mai spus Orban.

Nicio țară nu a crescut pensiile

Totodată, premierul a mai subliniat faptul că nicio țară din Europa nu a majorat pensiile sau alocațiile, iar România este singura țară care va face acest lucru.

„Nicio țară din Europa nu a avut capacitatea de a crește pensii, de a crește alocații şi de a creşte salarii. Suntem singura țară care creștem alocații și pensii, dar nu putem să o facem iresponsabil, astfel încât să ajungem în 2021 sau în 2022 să nu avem de unde să plătim aceste pensii şi salarii. Toată lumea va suferi dacă se insistă în această aberație populistă, să se mărească pensii, salarii, ajutoare sociale și toate celelalte categorii de cheltuieli fără existența unor resurse financiare reale. Este o chestiune de bun-simț, de responsabilitate”, a adăugat Orban.

Premierul a mai făcut încă odată apel la populație să înțeleagă situația reală în care România să afle și să fie conștientă de minciunile din spațiul public.

„Fac un apel la fiecare român să înțeleagă că este o minciună gogonată povestea în care poți să crești cheltuieli dacă nu există venituri. Şi așa România a fost afectată, ca toate celelalte țări europene. Celelalte țări europene își drămuiesc cheltuielile publice și alocă bani în investiţii, alocă bani în companii, alocă bani pentru a salva locurile de muncă ale oamenilor, exact ceea ce am făcut și noi. Nu mai avem resurse să suportăm noi și noi creșteri de cheltuieli care nu au nicio fundamentare economică, pentru că riscăm să ajungem în punctul în care toată lumea va avea de suferit din cauza acestui populism deșănțat al PSD”, a mai spus Orban.

Întrebat dacă majorarea pensiilor va fi făcută gradual, la fel ca și în cazul alocațiilor, premierul a precizat că vor exista discuții.

„În cursul acestei săptămâni vom hotărî, joi sau vineri vom avea şedinta de guvern. Suntem încă în analize. Aşteptăm toate datele privitoare la evoluția pe primul semestru și datele INSP şi raportul privind situația economică și bugetară, elaborat de Ministerul Finanțelor, așteptăm prognoza, care este efectuată de Comisia de prognoză, și facem o analiză foarte serioasă pe prognozele care sunt făcute la nivel european, la nivel mondial, și pe principalele țări care sunt partenere ale României, partenere economice”, a încheiat Orban.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea