Autoritatile romane sunt lipsite de interes si nu fac proiecte pentru impunerea tarii noastre ca unul din jucatorii regionali importanti in domeniul energetic, fapt demonstrat de alocarea a numai 30 milioane euro Romaniei din partea Comisia Europeana (CE), din bugetul asigurat domeniului energetic de cca 3,5 miliarde euro.

Potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Romania duce lipsa de informarea si de dezbaterea publica a unei autentice strategii energetice a tarii, in conditiile crizei economice si ale climatului de nesiguranta in aprovizionarea cu gaze naturale si energie in tarile membre ale UE.

Astfel, AOAR cere Ministerului Economiei sa puna in discutie publica pozitia ce va fi adoptata de tara noastra in cadrul intalnirii oficiale ce are loc la Bruxelles in zilele de 23-24 februarie 2009, la nivelul Consiliului de Afaceri Generale.

Aceasta reuniune urmeaza a discuta modul de alocare a unei sume suplimentare de cinci miliarde euro, pentru sustinerea proiectelor energetice inovative, indeosebi valorificarea carbunelui si a fermelor eoliene, dar si posibilitatea extinderii accesului la internetul de mare viteza in zonele rurale izolate.

AOAR reaminteste autoritatilor competente ca energia a devenit element de siguranta nationala, Romania avand de valorificat in conditii mult mai bune atat resursele naturale de care dispune, inclusiv carbune, cat si capacitatea sa de a constitui un pilon energetic in Balcanii de sud est.