„Ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate. Conform specialiştilor suntem în pasul unei epidemii, pentru a declanşa ne trebuie trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie peste numărul de cazuri estimate şi atunci vom spune că suntem în epidemie”, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul a arătat că situaţia privind gripa este monitorizată încă din luna noiembrie, dar prima săptămână epidemică a fost anunţată abia pe 17 ianuarie.

Pentru o eventuală declarare a unei epidemii de gripă ar trebuie astfel să existe şi o a treia săptămână consecutivă în care numărul cazurilor înregistrate să depăşească estimările.

Este aşteptat săptămâna viitoare un comunicat al Institutului de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că va achiziţiona 25.000 de doze suplimentare de vaccin pentru a face faţă situaţiei dificile. Sorina Pintea spune că, în ciuda faptului că vaccinul nu este obligatoriu, este recomandat ca populaţia să se proteje şi să facă vaccinul antigripal.