Au mai rămas doar câteva săptămâni până la sfârșitul anului, prilej pentru iubitorii de călătorii să răsfoiască repede prin pachetele turoperatorilor și să aleagă cea mai potrivită vacanță pentru Crăciun și Revelion. În timp ce chilipirurile se vând repede, iar vacanțele exotice au un public bine definit, ofertele incluse la „ prețuri medii“ sunt, în general, foarte accesate și au cel mai mare volum al vânzărilor. Ca în fiecare an, și de data aceasta este de așteptat ca cele mai multe cereri să fie pentru România, lucru constatat și la Târgul de Turism desfășurat între 17 și 20 noiembrie la Romexpo. 

„România este cea mai solicitată destinație pentru Crăciun și Revelion, cele mai căutate zone fiind Bran-Moeciu, Râșnov, Poiana Brașov, Predeal și Sinaia. În topul preferințelor românilor sunt și regiunile Bucovina și Maramureș, precum și orașele Sibiu, Brașov, Oradea și împrejurimi, la care se adaugă și stațiunea Mamaia și Delta Dunării. 

Cererea pentru destinațiile interne s-a majorat în această perioadă cu 15% față de perioada similară a anului trecut. Valoarea medie a unui pachet de servicii turistice pentru petrecerea Sărbătorilor în  România ajunge la 250 euro de persoană“, spune Cosmin Marinof, director național de vânzări TUI TravelCenter/Eurolines.

Din datele unei alte agenții, Christian Tour, reiese că, deși a mai rămas foarte puțin timp până la sărbătorile de iarnă, mai mult de 85% dintre românii care au cumpărat vacanțe de la Târgul de Turism au preferat sejururi pentru la vară, în străinătate, și doar 15% au ales pachetele de Crăciun și Revelion. „Majoritatea românilor alocă cea mai mare parte a bugetului anual de vacanță pentru un singur sejur pe an, vara, când este și vacanța copiilor. Dacă totuși călătoresc de Crăciun sau de Revelion, cei mai mulți preferă destinațiile din România și aleg, de obicei, să rezerve o vilă întreagă pentru familie sau prieteni“, punctează Marius Pandel, CEO Christian Tour. 

Creștere de 30%

Trecând de la general la particular, procentele diferă de la o agenție la alta. „Comparativ cu anul trecut, cererea pentru sărbătorile de iarnă este mai mare cu aproximativ 30%. Un Crăciun pitoresc ar fi la Bran, unde patru nopți de cazare, cu demi-pensiune, ajunge la 1.400 lei. Pentru Revelion, un exemplu de ofertă este la Gura Humorului. Aici, patru nopți de cazare, cu toate mesele incluse, la un hotel de patru stele este de circa 1.900 lei“, spune și Alexandra Mateuță, marketing director Happy Tour. 

Bineînțeles că tarifele pot fi și mai mici, în funcție de ceea ce își dorește fiecare. Agenția Eximtur vine cu o propunere interesantă pentru Sinaia: 660 lei de persoană, pentru trei nopți la hotel Rina de trei stele, cu mic dejun inclus, în perioada Crăciunului. Prețul mai include și taxele locale, un spectacol ocazionat de sosirea lui Moș Crăciun (în seara de Ajun), cu program artistic și cadouri pentru copii, o masă festivă cu meniu tradițional în data de 25 decembrie, cu program artistic. De asemenea, pachetul acoperă și cina din 26 decembrie 2016. 

O alegere inedită poate fi petrecerea sărbătorilor de iarnă într-un aqua park. Reprezentanții Arsenal Park au făcut deja ofertele pentru românii din vestul țării. Și nu numai. „Jumătate din cele 250 de locuri disponibile au fost deja rezervate cu o lună și jumătate înainte de Revelion și estimăm că cel târziu până la finalul lunii decembrie se vor ocupa toate. Cei care au cumpărat sunt cupluri tinere, sub 40 de ani, din Timișoara, Cluj și Sibiu, care s-au săturat să-și petreacă Revelionul într-un restaurant“, a declarat Sebastian Antal, directorul general al complexului Arsenal Park. Pentru rezervări early booking (până în 1 decembrie 2016), tariful este de 250 lei de persoană pentru petrecerea de Revelion, respectiv de 129 de euro pe sejur de persoană în cazul în care se optează pentru un pachet complet. Pachetul complet include două nopți de cazare în cameră dublă (din 31 decembrie până în 2 ianuarie), cu brunch în data de 1 ianuarie 2017 și mic dejun în data de 2 ianuarie, precum și acces la diverse activități. Pentru cei care plătesc Revelionul până în 28 decembrie, prețul va urca la 290 de lei, iar cei care achită în ultimul moment vor plăti 320 de lei. 

Sărbători prin Europa

După România, urmează marile orașe europene în preferințele turiștilor, din cel puțin două motive: sunt și mai aproape și ceva mai ieftine decât destinațiile exotice. De exemplu, potrivit datelor Happy Tour, un Revelion și Crăciun la Disneyland Paris pornește de la 709 euro  pentru patru zile, cu mic dejun inclus și cu tot cu biletele de intrare în parcurile Disneyland. Pentru copiii cu vârsta până la 6 ani este gratuit. Tariful pachetului nu include mesele tematice de Crăciun și Revelion, tortul aniversar, mic dejun și prânz „Café Mickey“ sau cina „Buffalo, specifice pentru acest pachet și foarte atractive pentru orice copil. 

Sau, pentru cei care preferă auto­carul, Paralele 45 propune „Piețele de Crăciun 2016“, un circuit cu Budapesta- Praga- Bratislava-Viena, șapte zile, pentru 285 euro de persoană. În acest pachet sunt incluse cazarea cu mic dejun în hoteluri de trei stele, tururi panoramice și vizite conform programului, cu însoțitor de grup.

Separat, turiștii pot alege un Crăciun la Viena, oferta propusă de Agetur fiind de la 369 euro de persoană,  pentru patru nopți de cazare cu mic dejun la hotel de trei stele și transport cu avionul. Pentru acest pachet, turiștii beneficiază de cină la hotel pe 25 decembrie, bilet categoria A la concertul de Craciun al Wiener Hofburg Orchester de la Palatul Imperial Hofburg, vizitarea pieței de Crăciun, însoțitor de grup. De asemenea, cei care doresc un Revelion în Lisabona (Portugalia), tarifele sunt de la 675 euro de persoană pentru șapte nopți de cazare cu mic dejun în hoteluri de patru stele, transport cu avionul, cu vizitele incluse în program, asigurare medical și storno și însoțitor de grup.