‘România este unul dintre puţinele state membre care beneficiază de creştere a alocării bugetare prin Politica Agricolă Comună, cel puţin pentru plăţile directe. Aceştia sunt bani care ajung direct către agricultori, direct în economie şi pot contribui la creşterea bunăstării mediului rural din România’, a precizat Cioloş. În opinia comisarului european, această creştere se realizează printr-o renegociere a plăţilor directe, limitată de posibilitatea bugetară cât şi de posibilităţile şi contextul politic.
‘Este prima dată când discutăm de reforma PAC în acelaşi timp cu discuţiile pe buget. Prin această propunere de realocare bugetară, Comisia Europeană a dorit să facă dovada de realism politic, mergând în direcţia posibilităţilor care există, recunoscând totodată că apropierea nivelului de plăţi între diferite state este un proces care trebuie să continue. Decizia finală se va lua în Consiliul European şi în Parlament şi va fi în funcţie de decizia privind bugetul final al UE şi al PAC’, a subliniat comisarul Dacian Cioloş. Acesta a adăugat că, din această perspectivă a PAC şi a bugetului, este important ca România să îşi realizeze prioritizările strategice.
‘Este important ca România să îşi realizeze prioritizările strategice din această perspectivă a PAC şi a bugetului, precum şi alianţele specifice în negocierile pe buget, pentru a-şi echilibra obiective politice pe diferitele politici comunitare’, a adăugat comisarul european. 2012 marchează aniversarea a 50 de ani de existenţă a Politicii Agricole Comune (PAC), un element cheie al integrării europene, care oferă cetăţenilor europeni siguranţă în privinţa aprovizionării cu alimente diverse, de calitate şi un mediu rural dinamic.
PAC a evoluat constant, reflectând nevoile în schimbare ale agriculturii şi ale întregii societăţi: dacă în 1962, pe europeni îi preocupa în special asigurarea unei cantităţi suficiente de hrană, azi, pe lângă securitatea alimentară, Politica Agricolă Comună are în vedere şi aspecte noi, cum ar fi schimbările climatice, utilizarea durabilă a resurselor naturale, provocările demografice şi economice cu care este confruntat acest sector.
Sursa: Agerpres