România a fost condamnată marți de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și obligată să plătească daune morale de mii de euro după ce țara noastră a expulzat din motive de securitate naţională a unui cetățean tunisian, fără a-i comunica însă acestuia cauzele, fiind considerate informaţii secrete, relatează AFP.

În prezent, țara noastră trebuie să plătească daune morale de 5.000 de euro.

Ce a decis Curtea Europeană pentru drepturile Omului

„Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii”, a decis instanţa judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg.

Astfel, cei şapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr. 7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor. Reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru „viaţă familială” valabil până în 2015, explică CEDO într-un comunicat de presă.

Daune morale de 5.000 de euro

În 2012, justiţia română l-a declarat „persoană indezirabilă” şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani.

„Parchetul arăta că – potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii – existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională”, continuă Curtea. Avocatul său nu a putut avea acces la elementele considerate secrete din dosar şi reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012.

„Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională”, relevă instanţa. Astfel, CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale.