În cadrul întrevederii dintre cei doi oficiali s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare – zootehnia – prin investiţii şi schimburi comerciale, respectiv bovine, ovine, porcine şi sectorul apicol, precum şi din domeniul procesării şi marketingului produselor agricole (vin, lapte praf, carcasă de porc şi produse din carne, ulei de floarea soarelui şi baloţi de fân), se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii,.

Încurajarea investiţiilor în domeniul agricol a fost considerată la fel de importantă ca şi activităţile ce conduc la creşterea accesului produselor pe cele două pieţe.

Potrivit MADR, ministrul Han Changfu (foto) şi-a exprimat intenţia de a conlucra cu autorităţile relevante din ţara şi pentru implementarea cu succes a celor convenite. În acest sens, a propus ca mecanismul de lucru utilizat să îl constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele două ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui să se convoace de urgenţă pentru a demara toate discuţiile tehnice necesare realizării obiectivelor de interes comun.

Vicepremierul Daniel Constantin a prezentat politica în domeniul investiţiilor, fondurile comunitare şi naţionale alocate pentru următoare perioadă, invitând ca în cadrul Grupului de lucru să se discute şi implicarea Băncii chineze prin linii de creditare pentru investiţii realizate în parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.

Acţiunea reprezintă o continuare a celor convenite de Prim-Ministrul chinez Li Keqiang, şi Prim- Ministrul Victor Ponta, la Bucureşti în noiembrie 2013, cu ocazia semnării Declaraţiei Comune privind consolidarea cooperării bilaterale în noua situaţie dintre Guvernul R.P. Chineze şi Guvernul României şi a Declaraţiei de la Bucureşti privind Cooperarea dintre China şi Statele din Europa Centrală şi de Est, când liderii celor două ţări au agreat necesitatea şi importanţa consolidării cooperării în domeniul agricol.

Pe agenda vizitei ministrului Han Changfu în România este prevăzută şi o deplasare în teritoriu, de interes fiind sectoarele de procesare a laptelui, creşterea bovinelor, viticultura, dar şi modele de ferme de familie.

Sursa: Agerpres