"Avem o balanţă comercială deficitară în creştere faţă de anul 2015", a spus Dumitru. 

Potrivit acesteia, anul trecut exportul de produse agroalimentare a fost de 6,2 miliarde de euro, în creştere cu 4,2% faţă de 2015. Ponderea exporturilor cu aceste produse, în totalul exporturilor României. este de 10,7% în 2016, nivel comparabil cu 2015. 

Peste jumătate din exporturile de produse vegetale, 56%, au reprezentat cerealele şi seminţele şi plantele oleaginoase, mai mult de un sfert din exporturi sunt băuturi şi tutun. De asemenea, peste jumătate din exporturile de produse vegetale, 56%, reprezintă cerealele şi seminţele şi plantele oleaginoase, iar un sfert sunt băuturi şi tutun. 

Ca zone de destinaţie, 61% dintre exporturi au avut ca destinaţie spaţiul intracomunitar, respectiv Italia, Bulgaria, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Belgia şi Grecia. În afara UE, mărfurile agroalimentare au plecat în special către Egipt, Iordania, Libia şi Turcia. 

"În topul produselor exportate, din punctul de vedere al valorii, se află grâu şi măslini, exportate în Egipt, Iordania Libia, Etiopia, Spania, Sudan, Italia, Maroc. Pe locul doi sunt ţigările de foi, trabucuri, ţigări din tutun şi înlocuitori de tutun, în ţări precum Italia, Cehia, Germania, Grecia. Pe locul trei se află porumbul, care pleacă cu preponderenţă în Spania (13%), da şi în alte ţări, precum Egipt, Olanda, Italia, Portugalia, Federaţia Rusă", a spus oficialul INS. 

Potrivit acesteia, importurile au înregistrat o creştere de 12% în 2016, ajungând la valoarea de 6,8 miliarde de euro, faţă de 6,1 miliarde de euro în 2015. Ponderea lor în totalul importurilor ţării a fost de 10,1%, mai mare decât în 2015, când a fost 9,6%. 

Principalele ţări de import au fost Ungaria (16%), Germania, Polonia, Bulgaria, Olanda, Italia, Franţa, Spania, Grecia, Turcia, Brazilia. 

În topul produselor importate se află carnea de porc, grâul şi măsline, produse de panificaţie, ciocolată, hrana aminalelor, brânzeturi, tutunuri, zahăr. 

"Balanţa comercială este deficitară, soldul fiind de 600 de milioane de euro, în creştere cu 100 de milioane de euro faţă de anul anterior", a mai spus directorul INS. Principalele ţări cu care avem deficite sunt Ungaria, Germania, Polonia, Brazilia, Portugalia.

AGERPRES