România are probleme după falimentul Euroins. Eurohold și EIG cer despăgubiri de 5oo de milioane de euro

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au înaintat oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington, DC. Valoarea în dispută depășește 500 de milioane de euro. Anunțul litigiului a fost făcut miercuri seară la Bursa de Valori din Sofia.

Eurohold și EIG au inițiat procedura de arbitraj din cauza neîndeplinirii de către statul român a obligațiilor sale conform tratatului bilateral de investiții dintre Bulgaria și România, inclusiv obligația de a acorda un tratament corect și echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai importanți investitori de pe piața asigurărilor din România, având investiții de aproximativ 280 de milioane de euro.

Eurohold și EIG își caută dreptatea și cere despăgubiri pentru multiplele acțiuni ilegale ale autorităților române care au prejudiciat afacerile EIG în România și au distrus complet compania Euroins România. Asta a afectat întreaga piață de asigurări din România, cu efecte negative semnificative pentru asigurați și persoanele beneficiare ale asigurărilor.

Pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras în mod nejustificat licența Euroins România.

După cum a mai anunțat Eurohold anterior, decizia autorității de reglementare a fost arbitrară și discriminatorie, fiind în practică o expropriere ilegală a Euroins România printr-o încălcare flagrantă a dreptului UE și internațional. Decizia ilegală a ASF a provocat falimentul asigurătorului român în iunie 2023, distrugând operațiunile companiei, anterior lider în sectorul asigurărilor locale.

Guvernul României a fost notificat

Pe 25 octombrie 2023, Eurohold și EIG au transmis Guvernului României o Notificare de Litigiu, prin care au cerut rezolvarea pe cale amiabilă a disputei referitoare la cazul Euroins România, fără a afecta dreptul grupului de a iniția o procedură de arbitraj. Guvernul României nu a exercitat această opțiune.

”Așa cum am informat deja toate părțile interesate, ne vom proteja investițiile prin toate mijloacele legale. Statul român a decis să nu se intereseze de problemele pe care le-am ridicat noi. Mai mult, nici nu a încercat să discute subiectul acesta cu noi.

În plus, autoritățile române au neglijat în totalitate propunerile noastre constructive de soluționare a litigiului și de a economisi daunele și costurile impuse de ASF cetățenilor romani prin revocarea ilegală a licenței Euroins România. Ca atare, următorul pas logic este să mergem mai departe cu procedura de arbitraj”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold și EIG sunt reprezentate în procedurile de arbitraj de către firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, în colaborare cu Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari și mai cunoscute firme de avocatură din Bulgaria.