Guvernul vrea să extindă maturitatea bondurilor sale prin vânzarea de eurobonduri cu scadenţa mai mare de 10 ani, a explicat Diana Popescu, fără a preciza ce sumă speră să obţină România din prima vânzare de euroobligaţiuni din 2015.

'Intenţionăm o tranzacţie în primul semestru al anului. Planul nostru este să extindem scadenţa la mai mult de 10 ani', a afirmat oficialul român.

România vrea să împrumute anul acesta 2,5-3 miliarde de euro de pe pieţe internaţionale în 2015 pentru a acoperi datoriile scadente şi a finanţa deficitul bugetar.

În 13 ianuarie, Slovacia a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro, la un randament minim record de 1,422%. A fost primul stat din Europa de Est care a vândut eurobonduri în acest an.

Randamentul obligaţiunilor româneşti denominate în euro cu scadenţa în 2024 a urcat cu două puncte de bază, la 2,16%, conform datelor Bloomberg.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's şi Fitch.

Analiştii apreciază că obligaţiunile României sunt parţial protejate de creşterea încrederii investitorilor în gradul de îndatorare al ţării, mai scăzut decât în multe alte state din UE.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: