Vosganian a mai spus că un loc de muncă este mai valoros decât o casă, pentru că ”dacă faci o casă şi nu ai cu ce să o întreţii, vine banca şi ţi-o ia, aşa cum se va întâmpla cu cei care au avut încredere în viitor şi au făcut credite în 2007 sau 2008”.

”Fiecare loc de muncă este chiar mai valoros decât o casă, pentru că dacă faci o casă nouă şi nu ai cu ce să o întreţii, vine banca şi ţi-o ia. Aşa se va întâmpla şi cu cei care în 2007 şi 2008 au avut încredere în viitor şi şi-au luat case cu credit la bancă sau maşini în leasing şi au fost nevoiţi să le dea. De aceea, preocuparea noastră trebuie să fie prin toate mijloacele pe care le avem să le dăm de muncă românilor. Nu vom putea să echilibrăm sistemul de pensii, sistemul de asigurări de sănătate fără să avem şase milioane de salariaţi în România. Tot timpul cât vom avea sub şase milioane de salariaţi, România va fi în stare de deficit, dacă socotim că acum se pensionează ‘decreţeii’, că populaţia îmbătrâneşte şi că emigraţia care a căpătat dimensiuni copleşitoare, ne răpeşte generaţia tânără şi plină de iniţiative. (…) România a pierdut, din 1990 şi până acum, circa 10 miliarde de euro din cauza emigraţiei şi mă refer doar la ce a investit statul în a-i educa pe aceşti oameni’, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a afirmat că pierderile României cauzate de emigraţie sunt mult mai mari de 10 miliarde de euro dacă se ia în calcul şi ce ar fi putut produce în România tinerii care au plecat. ‘Nu mă refer la faptul că unii dintre ei au ajuns personalităţi de frunte ale ştiinţei mondiale sau antreprenori de mare succes. Nu mă refer la ce ar fi putut ei să producă, ci doar la cât a investit statul şi s-a dus pe apa sâmbetei, pentru că oamenii aceia au plecat şi foarte puţini dintre ei se vor mai întoarce altfel decât în concedii să-şi vadă bunicii’, a spus Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, din 1990 România nu a avut decât un singur proiect naţional – intrarea în Uniunea Europeană, dar care însă nu a rezolvat problemele României, pentru că aici nu este competitivă, ci doar complementară.

”Viziunea pe care o vom prezenta în cadrul strategiilor din acest an porneşte de la faptul că România are nevoie de un nou proiect naţional. Noi nu am avut din 1990 decât un singur proiect naţional pe care l-au urmat toate formaţiunile politice şi pe care l-a susţinut opinia publică, anume integrarea în Uniunea Europeană. Noi ne-am integrat şi în NATO, însă integrarea în NATO a fost mai degrabă rezultatul unei voinţe politice decât rezultatul unui voinţe de structură. Mutaţiile s-au produs odată cu Uniunea Europeană. A fost un amplu proces de liberalizare a României: liberalizare a pieţei, a circulaţiei persoanelor, a circulaţiei mărfurilor şi serviciilor şi a circulaţiei capitalurilor cu ample schimbări la nivelul legislaţiei româneşti. Noi am crezut că este un proiect care prin el însuşi ne va aduce într-o altă poziţie. S-a dovedit însă că intrarea în UE nu a rezolvat problemele României. Ne-am dat seama că România nu este competitivă, ci doar complementară şi acest lucru se vede prin faptul că majoritatea traseelor sunt într-un singur sens or atunci când ţările sunt comparabile, traseele sunt în dublu sens. Într-un singur sens este traseul privind circulaţia persoanelor, oamenii de la noi pleacă să muncească, nu vin doctori din Marea Britanie să muncească în România. Traseul capitalurilor este de la ei către noi. Există investitori francezi sau italieni care vin în România, dar nu există investitori români decât cazuri sporadice care să meargă să investească în Franţa sau în Marea Britanie’, a susţinut ministrul Economiei în cadrul Forumului Economic Regional Oltenia care s-a desfăşurat, joi, la Universitatea din Craiova.

SURSA: Agerpres