În plus, România, a fost singurul stat membru în care rata anuală a inflaţiei a rămas la acelaşi nivel în luna aprilie comparativ cu luna martie.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna aprilie până la 1,4% de la 1,9% în luna martie, în timp ce în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,2% de la 1,4% în luna martie. Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să menţină creşterea preţurilor imediat sub nivelul de două procente.

Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost România (4,4%), Estonia (3,4%), Marea Britanie şi Olanda (3,2%). La polul opus se situează Grecia (minus 0,6%), Letonia (minus 0,4%) şi Suedia (0,0%).

România se situează pe primele locuri în UE şi atunci când este vorba despre creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni, cu un avans de 4,1%, fiind devansată doar de Ungaria cu o creştere de 4,6%.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum s-au majorat cu 0,11% în aprilie, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a crescut uşor la 5,29%, de la 5,25% la nivelul lunii martie 2013.

SURSA: Agerpres