În zona euro comerţul cu amănuntul a scăzut 1,0%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 0,1%. În rândul statelor membre, comerţul cu amănuntul a crescut în 14 ţări şi a scăzut în opt state. Comerţul cu amănuntul a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 1,6% în zona euro şi cu 1,2% în UE 28.

În luna decembrie 2013 comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere peste aşteptări de 1,6% în zona euro şi o scădere de 0,8% în Uniunea Europeană. În cazul zonei euro este vorba de cel mai mare declin de la o lună la alta înregistrat după luna mai 2011. Analiştii se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să scadă cu 0,5% în luna decembrie, după ce au crescut cu 0,9% în luna noiembrie.

În rândul statelor membre UE, comerţul cu amănuntul a crescut doar în şase state membre şi a scăzut în 16 state. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Portugalia (minus 5,8%), Spania (minus 3,6) şi Germania (minus 2,5%), iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Marea Britanie (2,6%), Malta (2,0%), Irlanda (1,4%) şi România (0,6%).

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în decembrie 2013, atât ca serie brută (6,7%), cât şi ca serie ajustată (4,8%), comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior 2012.

Te-ar putea interesa și: